Hlavní obsah

Sportovci volili Samkovou. Ponese vlajku

sob (Pchjongčchang)Sport.czPrávo

Na své první olympiádě získala zlato, na druhé se jí dostane cti být vlajkonoškou výpravy. Snowboardistka Eva Samková vyhrála hlasování sportovců a při pátečním slavnostním zahájení přivede český tým na plochu Olympijského stadiónu.

Eva Samková bude vlajkonoškou české výpravyVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Sotva se dorazila do Pchjongčchangu ubytovat, zastavil ji šéf české výpravy Martin Doktor s radostnou novinkou. „Fakt jo?" byla první reakce snowboardkrosové šampiónky. Pak ale přiznala, že měla drobné tušení... „Měla jsem tajné info od skokanů na lyžích, že pro mě hlasovali," usmívala se. „Takže všem sportovcům moc děkuju, je to velká čest," ujišťovala čtyřiadvacetiletá Samková. „Asi budu hodně nervózní," připouštěla.

V minulosti určovalo vlajkonoše vedení výpravy, Martin Doktor zavedenou praxi změnil. Od olympiády v Riu hlasují přes email sami sportovci. „Myslel jsem, že budou laxnější, ale zájem bývá velký," pochvaluje si Doktor, jenž sám českou vlajkou nesl při olympiádě v Sydney. V Riu měli sportovci šťastnou ruku, když zvolili pozdějšího zlatého medailistu Lukáše Krpálka.

Čeští vlajkonoši na ZOH
Lillehammer 1994Pavel Benc
Nagano 1998Lubomír Buchta
Salt Lake City2002Aleš Valenta
Turín 2006Martina Sáblíková
Vancouver 2010Jaromír Jágr
Soči 2014Šárka Strachová

Hlasující měli výběr omezený na účastníky ceremoniálu, řada sportovců včetně Ester Ledecké či Martiny Sáblíkové se s ohledem na předpokládaný chlad či blízkost svých soutěží více než dvouhodinového zahájení neúčastní. Ve hře tak zůstalo 43 sportovců, Samková dostala více než tři čtvrtiny hlasů. Sama volila svého snowboardkrosového kolegu Jana Kubičíka.

„Jsem rád, že českou vlajku ponese olympijská vítězka. V Soči vyhrála i rychlobruslařka Martina Sáblíková, ale ta závodí hned druhý den po zahájení, a tak je naprosto pochopitelné, že se ceremoniálu nezúčastní," prohlásil Doktor.

Reklama

Související témata: