Hlavní obsah

Kejval byl zvolen stým členem Mezinárodního olympijského výboru

Pchjongčchang

Předseda českého olympijského výboru Jiří Kejval byl ve středu zvolen členem Mezinárodního olympijského výboru. Padesátiletý Kejval je sedmým českým či československým členem MOV. Plénum může mít maximálně sto patnáct členů, předseda ČOV je aktuálně stým členem.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval byl zvolen členem Mezinárodního olympijského výboru.

Článek

„Je to velký krok pro český sport. Konečně po delší době opět máme ve vrcholném sportovním orgánu zástupce," uvedl bezprostředně po volbě Kejval, pro něhož v tajné volbě na 132. zasedání MOV v hotelu Kensington Flora v dějišti Zimních olympijských her v Pchjongčchangu hlasovalo 73 z čtyřiaosmdesáti hlasujících delegátů.

„Hodně za to vděčím Romanu Kumpoštovi, který dlouhé roky pracuje intenzivně na české sportovní diplomacii v zahraničí a má na mém zvolení lví podíl," vyzdvihl Kejval roli místopředsedy ČOV, který má na starosti mezinárodní vztahy.

Poslední stálou českou členkou MOV byla sedminásobná olympijská vítězka ve sportovní gymnastce Věra Čáslavská, která v roce 2001 rezignovala ze zdravotních důvodů. V MOV zasedal také oštěpař Jan Železný, kterému osmiletý mandát v komisi sportovců vypršel v roce 2012.

Místopředsedou MOV byl znovu zvolen Číňan Jü Caj-čching, který tuto funkci zastává již od roku 2008. Novým členem výkonného výboru se stal Srb Nenad Lalovič. Šéf světové zápasnické federace nahradil Tchajwance Wu Ching-kua, který loni v listopadu odstoupil z čela Mezinárodní asociace amatérského boxu. Předtím byl v AIBA suspendován kvůli porušování stanov a manažerským chybám.

Reklama

Související témata: