Hlavní obsah

Na olympiádě se objevil první exot. Pochází z rodiny zuřivých válečníků a trénuje na dálnici

ram (Pchjongčchang)Sport.czPrávo

Pochází z Tichomoří, v jeho rodném Tchaj-wanu padá sníh jen při vzácné shodě náhod. Vysokoškolský student Lie Tche-an se přesto chystá už na druhé zimní olympijské hry. V Pchjongčchangu bude závodit na saních, přestože doma si o ledovém korytu musí nechat jen zdát a tréninky tudíž absolvuje na horské dálnici.

Foto: Reuters

Sáňkař Lie Tche-an z Tchaj-wanu při tréninku.

Článek

„Místo ocelových nožů jsme namontovali na saně kolečka. A já mohu trénovat na kterékoli silnici či dálnici u nás. Ale není to tak, že bych se proháněl mezi auty. Vždy pomocí lidí s vysílačkami zorganizujeme uzavření části silnice, aby šlo o bezpečnou věc. Ale je fakt, že řidiči se často jdou podívat, co se na silnici děje," popisoval třiadvacetiletý závodník, jenž při pátečním slavnostním zahájení bude vlajkonošem výpravy, která čítá ještě tři rychlobruslaře.

„Často jedu i více než sto kilometrů v hodině. Ale moje rodina má předky v kmeni zuřivých válečníků Atayal. Máme jinou kulturu. Jsme bezstarostní, ničeho se nebojíme a věříme, že můžeme dosáhnout čehokoliv," líčil borec, jenž startoval už v Soči 2014.

Tehdy skončil poslední v devětatřicetičlenném startovním poli. „Podlehl jsem nervozitě," vzpomínal na závod, kde byl čtyři vteřiny za nejlepšími. „Ale teď jsem v jiné roli. Věřím v elitní desítku. Takovým umístěním bych nepochybně inspiroval alespoň některého z krajanů, aby mě následoval," přál si Lie Tche-an.

Reklama

Související témata: