Hlavní obsah

Ruská stopka. CAS zamítl odvolání 45 sportovců, kteří chtěli na ZOH

Aktualizováno

Arbitrážní soud pro sport (CAS) zamítl těsně před zahájením zimní olympiády v Pchjongčchangu odvolání 45 ruských sportovců, kterým Mezinárodní olympijský výbor (MOV) neumožnil v Koreji startovat. Znamená to, že se na hrách nepředstaví například běžci na lyžích Alexander Legkov a Sergej Usťugov, biatlonista Anton Šipulin nebo hvězdný rychlobruslař Viktor An. S odvoláním neuspěli ani dva trenéři.

Foto: David J. Phillip, ČTK/AP

Ruský rychlobruslař na krátké dráze Viktor An na archivním snímku.

Článek

Nepochodil nikdo ze dvou skupin ruských sportovců, kteří se k arbitráži odvolali kvůli tomu, že je MOV nezahrnul mezi závodníky, kteří mohou na olympijských hrách startovat pod neutrální vlajkou. Podle arbitráže totiž toto rozhodnutí MOV nelze chápat jako trest.

Proces přidělování pozvánek byl podle CAS posuzováním způsobilosti jednotlivých sportovců a neprokázalo se, že by komise MOV postupovala diskriminačně nebo nespravedlivě. "Ačkoliv byl Ruský olympijský výbor suspendován, MOV se přesto rozhodl nabídnout jednotlivcům možnost zúčastnit se zimních olympijských her za předepsaných podmínek. Byl to proces, který byl vytvořen pro sladění zájmů MOV v globálním boji proti dopingu a zájmů jednotlivých sportovců z Ruska," uvedl CAS.

Rusko bylo v prosinci vyloučeno ze ZOH v Koreji kvůli dopingovým podvodům na předchozích hrách v Soči. V Pchjongčchangu bude závodit jen skupina 168 olympijských sportovců z Ruska, kteří jako prokazatelně "čistí" dostali pozvánku MOV. Budou startovat pod neutrální vlajkou a v případě triumfu se jim nebude hrát ruská hymna.

Mezinárodní olympijský výbor dnešní verdikt CAS přivítal. "Toto rozhodnutí podporuje boj proti dopingu a přináší srozumitelnost pro všechny sportovce," uvedl jeho mluvčí.

Postoj arbitráže ocenil také šéf Světové antidopingové agentury WADA Craig Reedie. "Tato rozhodnutí jsou příjemnou zprávou pro WADA a budou pro sportovce a všechny ostatní, kteří se starají o čistý sport a poctivost her," řekl.

Podle ruského vicepremiéra Vitalije Mutka soud odmítl odvolání kvůli tlaku ze strany MOV. "Pro CAS je těžké rozhodovat pod vyvolaným tlakem," řekl agentuře Interfax. Pokud by se podle něj Rusové, kteří se podíleli na dopingu, mohli zúčastnit her, "způsobilo by to šok".

Mutko sehrál podle vyšetřovatelů coby tehdejší ministr sportu v dopingové aféře ústřední roli. Dnes kritizoval MOV za to, že má "neprůhledné a kontroverzní" postupy při rozhodování o tom, kdo se OH zúčastní a kdo ne. "Vyvolává to dojem, že se olympijské hry staly soukromou party a existuje mnoho kritérií pro účast," řekl.

Právník hlavního svědka o systematickém dopingu v Rusku Grigorije Rodčenkova Jim Walden považuje zamítnutí odvolání jen za "zdání spravedlnosti" pro čisté sportovce. "MOV a CAS mají spoluvinu v umožnění ruského dopingu. Jsem přesvědčený, že dnešní rozhodnutí je především reakcí na protesty čistých sportovců proti olympijské korupci a spoluvině. Doufám, že to prezident MOV Thomas Bach poslouchá. V zájmu olympijských ideálů by měl rezignovat," prohlásil americký advokát.

Reklama

Související témata: