Hlavní obsah

Shorttrackařskou štafetu ovládly favorizované Korejky. Čína a Kanada diskvalifikovány!

Olympijskou štafetu v rychlobruslení na krátké dráze na 3000 metrů ovládly v Pchjongčchangu favorizované Korejky a vybojovaly pro pořadatelskou zemi čtvrté zlato. Stříbro získaly Italky, bronz připadl po diskvalifikaci Kanady a Číny Nizozemsku.

Foto: Damir Sagolj, Reuters

Korejská štafeta po olympijském triumfu v rychlobruslení na krátké dráze na 3000 metrů.

Článek

Korejská štafeta ve složení Šim Suk-hi, Čche Min-čong, Kim Je-čin a Kim A-lang zajela ve finále A čas 4:07,361 a Itálii porazila o více než osm sekund. Čche Min-čong tak po vítězství z patnáctistovky slaví druhé zlato, italská vítězka pětistovky Arianna Fontanaová má stříbro.

Ještě rychlejší byli v malém finále Nizozemky, které časem 4:03,471 překonali světový rekord, který od předloňska držely Korejky. Skvělý čas nakonec vynesl Nizozemkám třetí místo, neboť štafety Kanady a Číny byly ve velkém finále diskvalifikovány a propadly se až na konec výsledkové listiny.

Z bronzu se radovala i Jorien ter Morsová, která se tak stala první ženou v historii ZOH, která získala medaili v obou rychlobruslařských odvětvích. Dosud se to povedlo pouze Američanovi Ericu Flaimovi, který vybojoval stříbro na 1500 metrů v roce 1988 v Calgary a o šest let později přidal kov stejné hodnoty v shorttracku ze štafety v Lillehammeru.

Ter Morsová už má z dlouhé dráhy na kontě tři zlaté olympijské medaile, po dvou ze Soči ovládla v Pchjongčchangu kilometr.

Rychlobruslení na krátké dráze:
Ženy - štafeta na 3000 m:
1. Korea (Šim Suk-hi, Čche Min-čong, Kim Je-čin, Kim A-lang)4:07,361
2. Itálie (Fontanaová, Perettiová, Maffeiová, Valcepinaová)4:15,901
3. Nizozemsko (Schultingová, Van Kerkhofová, Van Ruijvenová, Ter Morsová)4:03,471 ve finále B - světový rekord
4. Maďarsko
5. OSR
6. Japonsko
7. Čína
8. Kanada
Čína a Kanada byly ve finále A diskvalifikovány.

Reklama

Související témata: