Hlavní obsah

Hraju nahoře s nejlepšími, juchala Erbanová, když složila na lopatky přemožitelky z ME

Erfurt
Aktualizováno

Bravurně zvládla česká rychlobruslařka Karolína Erbanová páteční vystoupení v závodě Světového poháru na 500 metrů. V německém Erfurtu prolétla cílem za 37,82 vteřiny a nechala za sebou všechny soupeřky. Tři týdny před startem ZOH v Pchjongčchangu slavila 25letá závodnice triumf v seriálu, prvně od výhry na tisíc metrů v Charbinu z prosince 2012.

Rychlobruslařka Karolína Erbanová poprvé v kariéře vyhrála ve Světovém poháru závod na 500 metrů.Video: Radek Malina, Právo

 
Článek

Poprvé v kariéře jste vyhrála závod SP na 500 metrů. Lépe asi poslední závodní víkend před cestou do dějiště her začít nemohl, že?

Jsem moc spokojená, protože jízda mi vážně sedla a jelo se mi moc dobře. Užila jsem si to.

V nynější sezóně jste navíc v Evropě poprvé dosáhla času pod osmatřicet sekund.

Však jsem také v cíli byla hodně ráda. Po závodech, kdy jsem jezdila těsně nad osmatřicet, jsem konečně čas zatlačila pod tu hranici. Přitom led byl ještě ve středu špatný, měkký a pomalý. Pak pořadatelé provedli úpravu, strhli horní vrstvu a konzistence se změnila.

Je i přes absenci některých soupeřek právě čas velkým příslibem pro olympijské hry?

Vždy koukám na svoji jízdu, jak se mi jelo a zda jsem splnila, co jsem si řekla s trenérem. Najela jsem pětistovek letos hodně a přesně vím, co jsem v které udělala, jak jsem se cítila. A je pro mě vážně hodně důležité vědomí, jak jsem se s pětistovkou v Erfurtu vypořádala.

Japonka Kodairová všech předešlých sedm závodů SP na 500 metrů vyhrála, Korejka I Sang-hwa byla pětkrát druha. Vnímala jste absenci závodnic z Asie hodně intenzivně?

Je faktem, že ony závodům kralují, ale můj čas byl každopádně hodně kvalitní a těžko soudit, co by na ledě v Erfurtu zajely. Nechci spekulovat.

Vaší největší soupeřkou v průběhu sezóny je Rakušanka Herzogová, která brala titul z nedávného ME. Je dobře, že jste ji dokázala krátce před olympiádou porazit?

Byla jsem moc ráda, když mě los přidělil do dvojice právě s Herzogovou. Při mistrovství Evropy jsem neměla štěstí a jela trošku sama. Nyní jsem navíc startovala z velké zatáčky a věděla, že Vanessu uvidím při střídání. Pro mě je hlavně důležité vědět těsně před olympiádou, že hraju nahoře s nejlepšími. S tím jsem spokojená.

A pocit v podobě odplaty za nedávné mistrovství Evropy, kde jste zůstala třetí?

Jo, to je taky důležité!

V sobotu je v programu netradičně další závod na 500 metrů, v neděli pak ještě další bitva na tisíc metrů. Můžete výsledky zopakovat?

Určitě. To jde vždy. Ale současně platí, že na krátkých tratích je každý den jiný. Herzogová vládla před čtrnácti dny na Evropě, tentokrát se mnou prohrála a v sobotu může být nejlepší třeba holka z pátého místa. Na pětistovce je možné vážně všechno.

Reklama

Související témata: