Hlavní obsah

Ruská rychlobruslařka Grafová se vzdala účasti na olympiádě

Ruská rychlobruslařka Olga Grafová se vzdala účasti na únorových olympijských hrách. Rozhodla se tak proto, že někteří její kolegové v Pchjongčchangu startovat nesmějí kvůli státem řízenému dopingu před minulými zimními hrami v Soči.

Foto: Sport.cz

Rychlá rychlobruslařka Olga Grafová.

Článek

Čistí ruští sportovci mohou v Koreji startovat, avšak ne pod ruskou vlajkou, ale pod oficiálním označením "Olympijský sportovec z Ruska". Jejich účast musela potvrdit komise Mezinárodního olympijského výboru, která z původního ruského návrhu 500 jmen vybrala 389 sportovců. Rusko nakonec do Pchjongčchangu vyšle 168 reprezentantů.

V nominaci původně byla i Grafová, která se účasti vzdala jako první z ruských reprezentantů, kterým byl start umožněn. "Jsem ráda, že mě MOV zařadil mezi čisté sportovce, protože taková jsem," uvedla rychlobruslařka v příspěvku na sociální síti facebook.

"Mrzí mě však, že většina rychlobruslařské reprezentace pozvánku nedostala, včetně kolegů z týmu pro stíhací závod, o jejichž čistotě nepochybuji," přidala Grafová. "Vzhledem k tomu, že jsem tak přišla o možnost bojovat o medaili ve stíhačce, rozhodla jsem se nepřijmout pozvání MOV do Pchjongčchangu," dodala.

V roce 2014 v Soči získala bronz v závodě na 3000 metrů za Nizozemkou Ireen Wüstovou a Martinou Sáblíkovou. Navíc byla členkou týmu, který skončil třetí ve stíhačce.

Reklama

Související témata: