Hlavní obsah

Potupné, naštval se Američan po volbě vlajkonoše. Uražená hvězda nepůjde na zahájení

Pchjongčchang

Zimní olympijské hry ještě pořádně nezačaly a v týmu USA už museli řešit nepříjemnou situaci. Po prohraném losování o roli vlajkonoše americké výpravy se rychlobruslař Shani Davis nezúčastní slavnostního zahájení olympijských her v Pchjongčchangu. Skutečnost, že si musel hodit mincí se sáňkařkou Erin Hamlinovou, označil za potupnou.

Foto: John Locher, ČTK/AP

Americký rychlobruslař Shani Davis při tréninku v olympijském areálu.

Článek

O roli vlajkonoše rozhoduje v USA osm svazů zimních sportů, jenže jejich hlasování skončilo remízou 4:4. V souladu s pravidly amerického olympijského výboru proto přišel na řadu hod mincí.

"Náš výbor potupně hodil mincí, aby rozhodl o svém vlajkonoši pro rok 2018. Žádný problém. Můžu si počkat až do roku 2022," napsal na twitteru Davis, jenž na kilometrové trati získal olympijské zlato v Turíně 2006 i ve Vancouveru o čtyři roky později. Má ještě dva stříbra ze závodů na 1500 metrů.

Mluvčí rychlobruslařské reprezentace nicméně uvedl, že Davis se původně neplánoval zahájení zúčastnit. Výjimku by udělal jen v případě, že bude vybrán vlajkonošem. "Nebude pochodovat v průvodu, nikdy to neměl v úmyslu. Plně se soustředí na svůj první závod," řekl mluvčí.

Pětatřicetiletý Davis je již na páté olympiádě. O čtyři roky mladší Hamlinová obhajuje bronz ze Soči a po hrách v Pchjongčchangu chce ukončit kariéru. Slavnostní zahájení her začne v poledne SEČ.

Reklama

Související témata: