Hlavní obsah

Kam s medailemi? Do sejfu, na zeď či dočasně do šuplíku

Soči

Drahocenné poklady budou na palubě dvou leteckých speciálů, které dopraví v neděli a v pondělí české olympioniky ze zimních her v Soči. Dvě zlaté medaile, čtyři stříbrné a dvě bronzové představují historický úspěch české výpravy na zimních hrách. Kam však poputují přibližně půlkilogramové skvosty, které Sáblíková, Samková a biatlonisté vybojovali?

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Čeští biatlonoví medailisté zleva Jaroslav Soukup, Martina Sáblíková, Veronika Vítková, Gabriela Soukalová a Ondřej Moravec při slavnostním ceremoniálu.

Článek

„Zlato i stříbro ze Soči uložím do sejfu, kde jsou i tři medaile z Vancouveru. Samozřejmě je nepříjemné, že se člověk nemůže podívat, kdy se mu zachce, ale jde o bezpečnost," hlásila česká rychlobruslařka Martina Sáblíková.

Nicméně s pěti olympijskými „plackami" ji přepadají hříšné myšlenky. „Přemýšlela jsem, že jednu vyndám a nechám ji doma, abych se mohla občas podívat. Navíc je fajn mít medaili po ruce, když přijde návštěva a chce se mrknout. Ostatně, než jsem letěla do Soči, šla jsem se sama na tři z Vancouveru podívat. Ale mít doma všechny je hrozně riskantní, kdyby se něco stalo," přemítala Sáblíková, jejíž zlatá medaile je z celé kolekce nejtěžší: váží 531 gramů. Stříbrná je o pětadvacet gramů lehčí, medailová odměna za třetí místo váží 465 gramů.

Soukup obohatí vitrínku

„Já si na nějaké vystavování medailí nepotrpím. Teď zlato budu mít někde po ruce a zájemci se mohou podívat," krčila rameny Eva Samková, která ovládla závod snowboardkrosařek.

Zbytek medailového pokladu mají v moci biatlonisté. „Půjdou holky do vitrínky, kde mám medaile z mistrovství světa a univerziády," plánoval Jaroslav Soukup, který v den odletu přibalí stříbro a bronz. „Umístím je v interiéru, aby se náležitě vyjímaly," dumala o prostotu pro dvě stříbra Gabriela Soukalová.

Šuplík u rodičů čeká dočasně na blyštivé odměny za životní výsledky Ondřeje Moravce. „Mám u našich všechny medaile, dětské jsou ještě vystavěné. Ale začnu stavět dům, tudíž potom dostanou nějaké reprezentativní místo," smál se Ondřej Moravec.

Reklama

Související témata: