Hlavní obsah

Poučila se Kanada? Nepovyšujme se v hokeji nad ostatní národy, píší před Soči v zámoří

Obhajují zlato, mají největší hvězdy, takže není žádným překvapením, že hokejisté Kanady opět patří k největším favoritům na vítězství v olympijském turnaji. Hokejová pýcha zámořské velmoci však utržila v historii už nejednu nečekanou ránu, a tak není divu, že tamní média raději dopředu varují i běžné fanoušky před přehnaným optimismem a nabubřelým chováním směrem k ostatním státům, na nějž jsou obzvlášť v Evropě alergičtí.

Foto: DARRYL DYCK, ČTK/AP

Sidney Crosby bude patřit k hlavním hvězdám Kanady v Soči.

Článek

„Takové chování je pro Kanadu obzvlášť zahanbující. Když začne na olympiádě hokejový turnaj, mnoho Kanaďanů z nějakého důvodu přestane předstírat pokoru a dá naplno průchod našemu buranství. Předpokládají, že se bude zbytek hokejmilující komunity klanět něčemu, co chybně považují za vrozenou kanadskou výhodu v tomto sportu," uvedl například zámořský server The Hockey News.

Spolu s tím se podle autora článku nesou různé kanadské stereotypy zesměšňující pojetí hokeje v jiných státech či nářky nad tím, jak mladí Evropané zabírají místa zámořským talentům v tamních juniorských soutěžích.

Zralí na další lekci?

„Pokud nás ani turnaje, jako jsou třeba juniorská mistrovství světa, nepoučily, že zbytek světa už Kanadu dávno dohnal a je schopen porazit jakýkoliv náš tým, jsme zralí na další lekci na světovém fóru," napsal dále The Hockey News.

Kanadská CBC zase připomíná, že v minulosti se už několikrát stalo, že reprezentanti javorového listu v pozici jasného favorita selhali. A i tentokrát by si měli dát pozor na všechny soupeře.

„Vzpomeňme si třeba Nagano v roce 1998, kdy Češi porazili Kanadu v semifinále jen s devíti hráči z NHL. I při pohledu na turnaj v Soči je jasné, že je tam pár týmů, které můžou překvapit. Kanada pochopitelně může nejvíc ztratit, je obhájcem zlata a má v týmu nejvíc hvězd," píše CBC.

Připomíná také, že na přehnanou sebedůvěru doplatil i takřka neporazitelný Sovětský svaz na olympiádě v roce 1980 proti tehdy takřka bezejmennému tým USA, přitom Sověti předtím porazili Američany v přípravě 10:3 a v roce 1979 v rámci Vyzývacího poháru rozstříleli hvězdný výběr NHL 6:0.

„Kanaďané si nesmí myslet, že se jakýkoliv tým porazí sám. I mužstva jako Norsko či Rakousko dobře ví, že klíčové je nenechat Kanaďany hrát. Půjdou do těla i těm nejlepším hráčům. Ať už s pukem nebo bez puku," varuje CBC.

Kanaďané sice obhajují zlato, jenže mimo severoamerický kontinent se jim v olympijské éře s profesionály z NHL nedaří. V Naganu i v Turíně skončili mimo medailové příčky.

Reklama

Související témata: