Hlavní obsah

Česko - Lotyšsko 4:2Reparát se hokejistům zdařil, Lotyšům nepomohl ani zpětně uznaný gól

MinutaMin. Tým Hráč Akce
11. Erat 1 : 0
14. Sprukts 1 : 1
20. Jágr 2 : 1
24. Vasiljevs 2 : 2
28. Voráček 3 : 2
37. Židlický 4 : 2
Záznam online reportáže

Aktualizováno

První výhru slaví na olympijských hrách v Soči čeští hokejisté. Svěřenci Aloise Hadamczika zvítězili ve svém druhém utkání základní skupiny C nad Lotyšskem 4:2. Lotyši v zápase dvakrát dotahovali, jeden gól jim rozhodčí uznali až zpětně, protože si ho během hry nevšimli. Poslední zápas ve skupině čeká české hráče v sobotu, kdy se od 18:00 střetnou se Švýcarskem.

Foto: Julio Cortez, ČTK/AP

Čeští hokejisté slaví úvodní gól Martina Erata v souboji s Lotyšskem.

Článek
Fotogalerie

Trenér Hadamczik sáhl od zápasu se Švédskem k několika změnám. V bráně nastoupil Pavelec, který v úvodním utkání seděl pouze na tribuně. Tam zůstali také útočníci Novotný a Palát. Do utkání nezasáhl ani Gudas, jenž stále bojuje s dozvuky nemoci. Vyjma první formace nastoupily útoky v promíchaném složení.

Od prvních vteřin se čeští hráči snažili držet puk na svých hokejkách a soupeře do šancí příliš nepouštěli. V první přesilové hře dvakrát nebezpečně vypálil Židlický, do šance se dostal také Eliáš. Krátce po konci početní výhody Krejčí zadovkou uvolnil u modré čáry Erata, který propálil Masalskise mezi betony.

Rozhodčí uznali Lotyšům gól až zpětně

Další vzrušení se konalo v přesilovce soupeře. V oslabení totiž pelášili Plekanec s Milanem Michálkem 2 na 1. Útočník Montrealu zvolil střelu, tu gólman Lotyšů kryl. Nic z toho se ale nemělo stát. Už předtím totiž vstřelil gól Sprukts. Puk se však odrazil od kamery tak nešikovně, že to zmátlo jak rozhodčí, tak samotného střelce. Až v následném přerušení na gól upozornil sudí u videa a branka byla následně uznána.

První třetinu přesto čeští hokejisté vyhráli. Redlihs zfauloval vysokou holí Kaberleho a v následné přesilové hře se k puku po zblokované střele Kaberleho dostal Jágr a střelou zápěstím půl minutu před koncem úvodní třetiny poslal český tým do vedení.

Lotyšům se přesto podařilo ještě jednou vyrovnat. Ve svém premiérovém utkání na turnaji ztratil Šmíd puk a Vasiljevs Pavelce propálil střelou na vzdálenější tyčku. Hadamczikovi svěřenci ale v zápase herně dominovali a brzy se dostali do dvoubrankového vedení. Nejdřív šikovně tečoval Voráček střelu Zbyňka Michálka od modré a puk skončil v bráně.

Dvoubrankový náskok zařídil Židlický

Poprvé si čeští hráči vypracovali dvoubrankový náskok krátce před koncem druhé části. Nedvědovu střelu se pokusil dorazit novic v českém dresu Hanzal, ale Masalskis jeho pokus kryl. Puk ale lotyšský brankář nekontroloval a ten se odrazil za brankovou čáru. Odtud ho vylovil Židlický, který ho i přes ostrý atak jednoho z obránců dopravil do brány.

Zdramatizovat zápas mohli Lotyši ještě v závěru zápasu, když se jim po faulech Červenky a Židlického naskytla možnost hrát téměř minutovou přesilovku 5 na 3. Hanzal, Šmíd a zejména Zbyněk Michálek, který zblokoval hned tři střely, ale oslabení odehráli výborně a na skóre zápasu už se tak nic neměnilo.

Hokej - muži, skupina C:
ČR - Lotyšsko 4:2 (2:1, 2:1, 0:0)
Branky a nahrávky: 11. Erat (Krejčí, Hemský), 20. Jágr (Židlický, Plekanec), 28. Voráček (Z. Michálek), 37. Židlický (Hanzal, Nedvěd) - 14. Sprukts (M. Redlihs, Darzinš), 24. Vasiljevs (Pujacs). Rozhodčí: Pell (USA), Rönn (Fin.) - Schrader (Něm.), Wheler (Kan.). Vyloučení: 4:4. Využití: 1:1. Diváci: 5831.
ČR: Pavelec - Židlický, Šmíd, Rozsíval, T. Kaberle, Z. Michálek, Barinka - Jágr, Plekanec, Červenka - Hemský, Krejčí, M. Michálek - Voráček, Eliáš, Erat - Nedvěd, Hanzal, Frolík. Trenér: Alois Hadamczik.
Lotyšsko: Masalskis - Rekis, Ozolinš, Bartulis, Kulda, Sotnieks, Pujacs, K. Redlihs - M. Redlihs, Sprukts, Darzinš - Karsums, Girgensons, Daugavinš - Indrašis, Vasiljevs, Keninš - Cipulis, Štals, Pavlovs. Trenér: Ted Nolan.
Tabulka:
1.Švédsko110004:23
2.Švýcarsko110001:03
3.Česká republika210016:63
4.Lotyšsko200022:50

Reklama

Související témata: