Hlavní obsah

Hadamczik v kleštích. Trenéra ale nevidím jako hlavního viníka, říká šéf českého hokeje Král

Martin KézrPrávo

Alois Hadamczik musel tušit, že jedině medailí ze Soči umlčí rostoucí řady kritiků a dá zapomenout na rozpaky provázející hru hokejové reprezentace v poslední době. Jenže olympijská šance vyzněla do ztracena, čtvrtfinále bylo konečnou stanicí. Šéf českého hokeje Tomáš Král ale nevidí jako hlavního viníka z různých stran ostřelovaného trenéra.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Šéf hokejového svazu Tomáš Král (vlevo), trenér národního týmu Alois Hadamczik (vpravo) a uprostřed Jiří Hudler, který nebyl na olympijské hry nominován.

Článek

„Nechtějte po mně, abych teď hned říkal, že Hadamczik končí, když olympijské vystoupení musí zevrubně na začátku března zhodnotit výkonný výbor a určitě se tam bude mluvit i o otázce trenéra, i když ho nevidím jako hlavního viníka," vykládal Král, jenž vyřazení od Američanů přijal spíš jako obrázek současného rozložení sil ve světovém hokeji. „Očekávání veřejnosti jsou vždy veliká, ale musíme se umět také podívat reálně na stav věcí," mínil Král.

Na rovinu, Češi na špičku v Soči skutečně nestačili, ale vedení svazu teď musí rozhodnout, jestli nechá Hadamczika na reprezentační střídačce až do pražského MS 2015 a nemá smysl se zaklínat tvrzením, že do té doby má platnou smlouvu, spíš je třeba si zodpovědět otázku, co všechno ještě může mužstvu dát a jestli se vyplatí se změnou čekat víc než rok. „Pozice trenéra národního týmu je určitě obtížná, ale nikde není psáno, že by se kdykoliv změnit nemohl," naznačil Král.

Hadamczik od lednového zveřejnění nominace slyšel z různých stran, které všechny hráče opomenul, ale tvrdil, že za mužstvo i výsledky přijímá odpovědnost. Teď se ale tak trochu sám dostal do kleští. USA byly ve středu večer nad síly týmu, jak si ho poskládal a po konečném 6. místě v olympijském Soči se ocitne pod ještě ostřejší palbou. Hlasy volající po jeho hlavě se ozývají stále silněji. „Situace byla hodně vyhrocená už před olympiádou, a co se dělo vůči trenérovi, to bylo z mého pohledu dost hrubé," myslí si Král.

Tým i podle něj představoval to nejlepší, co dnes má český hokej k dispozici. „Vždy mohou být různé názory na to či ono jméno v nominaci. Nepovedlo se, co jsme si všichni přáli, ale když se podíváme na kvalitu těch mužstev, která prošla do semifinále, tak si řekněme, že nedošlo k hokejovému zázraku. USA, Kanada, Švédsko a Finsko patří mezi tu elitní čtyřku naprosto zaslouženě," uvedl Král.

Budoucnost nevidí až tak černě

Česká reprezentace klesne po olympiádě v žebříčku Mezinárodní hokejové federace (IIHF) na šesté místo a vypadá to jako reálný odraz jejích schopností. Stejně jako před čtyřmi lety na ZOH ve Vancouveru porazila jen Slováky a Lotyše. „Taková je realita, nicméně na olympiádě nehrál nikdo vyloženě slabý. Podívejte se na Slovince, které měli všichni za outsidery a hráli také čtvrtfinále," uvažoval Král.

„Víme dlouhodobě, že to portfolio českých špičkových hráčů není takové, jako bylo před šestnácti lety, kdy jsme vyhráli v Naganu a po něm přišel zlatý hattrick na mistrovství světa," připomněl Král, přesto nevidí budoucnost až tak černě. „Pořád tu hráči jsou, kteří to mohou a budou muset převzít, i když je zřejmé, že tak silná generace se určitě jen tak nevytvoří."

Král ovšem věří, že se český hokej vydal správnou cestou. „Je to určitě i o práci a snaze ty mladší hráče produkovat, i když je to práce děsně těžká a především dlouhodobá. Někteří kluci do těch tahounů do čtyř let a další olympiády dorostou, ale pořád je to srovnávané s tou mimořádnou generací zlatých hochů. A není ani jisté, že tady někdy ještě vůbec bude, když vezmeme v potaz zájem o sport jako takový, s podmínkami, co tu jsou," usoudil.

Měl by Alois Hadamczik skončit u hokejové reprezentace?
Ano
90,9 %
Ne
9,1 %
Celkem hlasovalo 51676 čtenářů.

Reklama

Související témata: