Hlavní obsah

VIDEO: Do Soči odletěl druhý olympijský speciál, na palubě i s vlajkonošku Strachovou

Martin KézrPrávo
Aktualizováno

Druhý ze tří leteckých speciálů, které přepravují české olympioniky do Soči, odletěl v úterý ráno z letiště v pražských Kbelích a na palubě mezi 18 sportovci byla i vlajkonoška pro slavnostní zahájení Šárka Strachová, která bude obhajovat bronz ve slalomu.

Odlet druhé části olympijské výpravy do Soči.Video: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

„Ráda bych si zajela výsledek, s nímž budu vnitřně spokojená," přiznala Strachová. „Pokud jde o roli vlajkonošky, žádný trénink neprobíhal, nebylo ani kde a jak. Určitě si ale to zahájení chci maximálně užít," prozradila s tím, že o své pozici si promluvila i se současným šéfem mise Martinem Doktorem. „Má zkušenost jako olympijský vlajkonoš a žádná negativa mně nezmiňoval."

Mějte informace ze sportu vždy po ruce! Stáhněte si do telefonu aplikaci Sport.cz na Google Play a AppStore.

Skutečnost, že přivede českou výpravu při pátečním zahájení her, bere Strachová pro sebe jako obrovskou čest. „Bude to určitě zase úplně jiný olympijský zážitek, hodně se na něj těším a věřím, že si k němu přidám i nějaký pěkný z kopce," vykládala česká lyžařka, jež přes brzké ranní vstávání působila nesmírně čile. „Většinou mám zabaleno docela rychle, tentokrát mně trvalo srovnání věci do dvou kufrů trochu déle, ale snad mám všechno podstatné," vykládala.

„V pátek mě čeká dvojitá premiéra; poprvé ponesu vlajku, což je krásná role, velká čest a radost, ale budu i vůbec poprvé na zahájení. Hodně se na to těším, je to moje třetí a zároveň poslední olympiáda, takže to mám se vším všudy," říkala nadšeně Strachová, kterou čeká v Soči už v pondělí 10. února superkombinace, pak odletí trénovat do Rakouska, a až na konci her se vrátí na slalom.

„Obavy z Ruska vůbec nemám. Spíš cítím těšení na olympiádu jako takovou, na atmosféru, která je na Hrách naprosto úžasná a specifická. Takže pocit, který mám, nejlépe vystihuje výraz příjemné mravenčení," usmála se lyžařka.

Do leteckého speciálu spolu s ní nastoupil i další obhájce medaile z Vancouveru Lukáš Bauer. Zatímco jeho reprezentační kolegové už trénují v Soči, nejlepší z českých běžců na lyžích ještě v sobotu startoval na Světovém poháru v Toblachu na své nejlepší trati 15 km klasickou technikou. „Věřím, že závod s intervalovým startem může být mou zbraní i v Soči, ale je tu i štafeta, kde máme po bronzu z minulých her na co navazovat," mínil Bauer.

Bauer nervózní nebude

Absolvuje už páté zimní olympijské hry a věří, že zúročí zkušenosti. „Přímo v závodě vám nikdo nic nedá jen proto, že jsem byl na předchozích čtyřech olympiádách. Možná by na mě neměl dolehnout takový tlak, i když nervózní před prvním startem určitě budu. Ani nevidím jako nevýhodu, že tratě vůbec neznám. Minule ve Vancouveru jsem měl taky týden na jejich poznání, mělo by to stačit i teď," uvažoval Bauer.

Podobně závodní povinnosti na domácím ME v Novém Městě na Moravě přiměly Leu Johanidesovou vydat se teprve v úterý za ostatními biatlonistkami. Odletěla také snowboardistka Eva Samková, která má medailové ambice. Podobně je na tom krasobruslař Michal Březina. „Halu v Soči znám jen z fotek, budu se snažit rychle zvyknout na modrý interiér, který může být trochu zrádný při načasování skoků, ale zase na druhou stranu jsou podmínky pro všechny stejné," vykládal čtvrtý z nedávného ME.

Hlavní díl úterní výpravy ale tvořili skokané na lyžích, alpští lyžaři, rychlobruslaři na krátké dráze a bobisté, kteří předvedli čerstvé olympijské tetování. Sportovci se po příletu připojí k první části, která do ruského dějiště her zamířila už minulý týden ve čtvrtek. Přímo v Soči však zůstanou jen zástupci ledových sportů, zatímco lyžaři se přesunou do dvou horských olympijských vesnic.

U odletu oproti plánu chyběl kvůli nemoci jeden ze sjezdových lyžařů Kryštof Krýzl, který se do Soči tedy vydá až čtvrtečním speciálem společně s benjamínkem výpravy krasobruslařkou Ukolovou, kvartetem závodníků v severské kombinaci a osmičkou hokejistů z evropských lig. Speciály přímo ze zámoří přiletí do Soči hokejisté působící v NHL, stane se tak ve třech skupinách až v pondělí 10. února.

Reklama

Související témata: