Hlavní obsah

Lyžař Dürr prý v sezóně prošel kontrolami, i když už bral EPO

Vídeň

Rakouský běžec na lyžích Johannes Dürr, jenž měl při olympijských hrách v Soči pozitivní dopingový test na EPO, prý v průběhu sezóny prošel bez problémů všemi kontrolami, i když bral vyšší dávky. Dürr, který v lednu zazářil na Tour de Ski celkově třetím místem, podle svých slov neunesl tlak, že nejdůležitější sezónu nezvládne podle očekávání.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Dopingový hříšník na olympiádě v Soči Johannes Dürr.

Článek

Z užívání zakázané látky na olympiádě měl obavy, a proto před jejím začátkem snížil dávky. Pozitivní test ho prý překvapil, protože předtím během sezóny absolvoval 14 odběrů, které nic neodhalily. "Prošel jsem dopingovými zkouškami, když jsem bral dvojnásobné dávky," prozradil Dürr v rozhovoru pro rakouský magazín Sportwoche. "Před olympiádou jsem je ještě víc snížil, protože jsem věděl, že budu na 100 procent kontrolován. Byl jsem hloupý, ale ne zase úplně," dodal.

Mějte informace ze sportu vždy po ruce! Stáhněte si do telefonu aplikaci Sport.cz na Google Play a AppStore.

Po zakázaném prostředku sáhl už vloni z obavy, že kvůli těžkostem v rodinném životě nedokáže naplnit očekávání. "Byl květen 2013 a v soukromém životě jsem byl naprosto přetížený. Můj malý syn pořád plakal a vůbec nespal," řekl. "A já musel trénovat, měl jsem za sebou dobrou sezónu a očekávání byla vysoká," dodal.

Dürr: Byl jsem úplně mimo sebe

Tlak, který na sebe sám vyvinul, Dürr nezvládl a kývl na nabídku užívat zakázanou látku. "Věděl jsem, že s mými dosavadními výdělky rodinu neuživím. Trénoval jsem, ale byl jsem úplně mimo sebe. Měl jsem čím dál větší strach, že očekávání nenaplním," přiznal.

Dopingová kontrola se u šestadvacetiletého Dürra uskutečnila 16. února v rakouském Obertilliachu, kam lyžař odcestoval ze Soči za přípravou po skiatlonu, v němž byl 9. února osmý. Výsledek zkoušky zástupci MOV oznámili v poslední den her před závěrečným závodem na 50 kilometrů, v němž měl Rakušan ambice na vysoké umístění.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články