Hlavní obsah

Kanada - Švédsko 6:3Curlingový turnaj vyhrála Kanada, Švédky na třetí zlato nedosáhly

Aktualizováno

Ženský olympijský turnaj v curlingu vyhrály v Soči reprezentantky Kanady. Ve finále porazily Švédsko 6:3 a překazily skandinávskému týmu zlatý hattrick. Bronz získala Velká Británie po výhře 6:5 nad Švýcarskem.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Kanadská skipka Jennifer Jonesová dovedla svůj výběr ve finále olympijského turnaje v curlingu proti Švédsku ke zlatu.

Článek

Kanaďanky získaly medaili i na pátém olympijském turnaji, triumfovaly podruhé po vítězství při premiéře ženského curlingu v Naganu. Se Švédskem se ve finále utkaly také před čtyřmi lety doma ve Vancouveru, ale prohrály 6:7.

Tentokrát ale týmu skipky Jennifer Jonesové závěr utkání o zlato vyšel. V osmém endu se Kanada dostala do vedení 4:3 a v devátém přidala další dva body, když Margaretha Sigfridssonová posledním švédským kamenem chybovala. Kanada tak prošla celým turnajem bez porážky, vyhrála všech jedenáct zápasů.

Bronz získaly britské curlerky. Skipka Eve Muirheadová rozhodla o výhře nad Švýcarskem posledním kamenem v desátém endu, kterým zlomila nerozhodné skóre na konečných 6:5.

Britské curlerky se dostaly do vedení poprvé až v osmém endu. Švýcarky ale posledním kamenem následujícího endu vyrovnaly na 5:5, rozhodnutí tak přinesla až dramatická koncovka. Britky se dočkaly první olympijské medaile od roku 2002, kdy v Salt Lake City turnaj vyhrály.

Ženská reprezentace se tak postarala o to, že britská výprava na ZOH minimálně vyrovná ziskem čtyř medailí vlastní historické maximum z roku 1924. V Soči zatím Velká Británie získala zlato ve skeletonu zásluhou Elizabeth Yarnoldové a bronz ve slopestylu díky snowboardistce Jenny Jonesové. Vzhledem k finálové účasti britských curlerů mají už nyní jisté další zlato nebo stříbro z turnaje mužů.

Curling - ženy:
Finále:
Kanada - Švédsko 6:3
o 3. místo
Británie - Švýcarsko 6:5
Konečné pořadí:
1. Kanada
2. Švédsko
3. Británie
4. Švýcarsko
5. Japonsko
6. Dánsko
7. Čína
8. Korea
9. Rusko
10. USA

Reklama