Hlavní obsah

Kanada - Británie 9:3Kanadští curleři mají potřetí za sebou olympijské zlato

Aktualizováno

Kanadští curleři získali potřetí za sebou olympijské zlato. Ve finále v Soči deklasovali Británii 9:3 a navázali na čtvrteční triumf žen. Třetí skončili úřadující mistři světa Švédové, kteří porazili Čínu 6:4 po dodatečném endu.

Foto: Wong Maye-E, ČTK/AP

Kanadští curleři se radují z vítězství v olympijském turnaji.

Článek

Finále mělo jednoznačný průběh, skip Brad Jacobs nemilosrdně trestal každé soupeřovo zaváhání a Kanaďané už po čtvrtém endu vedli 6:1. "To nevypadá dobře," zachytily mikrofony utrápený hlas skipa Davida Murdocha, který se Skotskem dvakrát vyhrál mistrovství světa.

Po dalších čtyřech endech pak Murdoch uznal, že bodový rozdíl je příliš vysoký, a finálový zápas předčasně skončil. Získat zlatý "double" v mužské i ženské kategorii ještě před Kanadou nikdo na OH nedokázal. "Je to bláznivé, ohromující. Existuje milion dalších slov, jak popsat pocity olympijského vítěze, ale mě už žádná nenapadají," radoval se Jacobs.

Do curlingové přípravy vnesl osmadvacetiletý skip nové pořádky. Se spoluhráči, mezi nimiž jsou také dva jeho bratranci, se schází v šest ráno v posilovně a jejich hlasitý a agresivní styl hry kritizoval i kouč poražených Britů Soren Gran, podle nějž něco takového do sportu gentlemanů nepatří. Jenže Jacobs s ním sklízí úspěchy, v národní kvalifikaci předčil i olympijského vítěze z Vancouveru Kevina Martina.

V Soči ale Kanaďané měli po úvodních třech kolech základní části na kontě jediné vítězství, nestačili na Švýcarsko a Švédsko. Následně však Jacobsův tým vyhrál osm zápasů za sebou, popáté za sebou se probojoval do olympijského finále a po triumfech v Turíně a Vancouveru zkompletoval zlatý hattrick.

Švédští curleři vedení skipem Niklasem Edinem zachránili bronzovou medaili lepším závěrem. Před desátým endem ještě prohrávali 3:4, ale dokázali vyrovnat a v jedenáctém endu přidali po čínské chybě rozhodující dva body. Oproti Vancouveru si o jednu pozici polepšili. "Další čtvrté místo by nás hodně mrzelo," připustil Edin.

Britové i Švédové získali olympijskou medaili po 90 letech. Oba týmy dosud uspěly pouze na prvních zimních hrách v Chamonix 1924, kde Británie zvítězila právě před Švédskem. Poté však curling z olympijského programu nadlouho vypadl a vrátil se až v roce 1998 v Naganu.

Kanada, kde je curling po ledním hokeji druhým nejpopulárnějším sportem, Británie i Švédsko v Soči dosáhly na medaile v obou turnajích. Švédky postoupily do finále a po čtvrteční prohře s Kanadou získaly stříbro, Britky byly třetí.

Curling - muži:
Finále:
Kanada - Británie 9:3 po osmém endu.
O 3. místo:
Švédsko - Čína 6:4 po dodatečném endu,

Reklama

Související témata: