Hlavní obsah

Boubelka rozproudila vášně. Přijde konec dokonalých těl?

Mýty nás provázejí celým životem. Srovnáváme se, řešíme, někdy propadáme panice. Kolem nás jsou jen dokonalá těla. Proč? A je to opravdu tak? Není, ale mediální masáž má svoji sílu, která umí zaútočit na správná a citlivá místa. Občas se ale najde pokus, který jde proti proudu, chce zvednout emoce. Příkladem může být dámský běžecký časopis Women's Running.

Foto: Women's Running

Časopis Women's Running se toho tentokrát nebál. Na obálku dal běžkyni kyprejších tvarů.

Článek
Fotogalerie

Tento populární časopis, který má na facebooku téměř 700 tisíc přátel, neumístil na titulní stranu svého posledního čísla dokonalou běžkyni, ale modelku větší velikosti Ericu Echenkovou. Pro mnohé překvapivý marketingový tah. Ten ale zafungoval. Kolik je opravdu dokonalých běžkyň a kolik sportovkyň větších velikostí čtyřicet plus?

Ultra fit žena, muž. Trend, který si frčí v našem světě, přitom takových „bezchybných" těl jsou jen dvě procenta. Sami si můžete spočítat, o jaké jde číslo, když je nás na Zemi sedm a půl miliardy.

Expertka na image těla a spisovatelka Harriet Brownová, autorka knihy Body of Truth and Brave Girl Eating, nabízí touto fotografií jiný pohled. „Tato titulní strana posílí a připomíná mnoho žen, které nejsou štíhlé a nemají vypracované buchty na břiše. Ukazuje nám a dává něco pozitivního pro jejich zdraví a pohodu. Je zde jednoznačné poselství, že běžci jsou různých tvarů a velikostí," řekla Brownová pro bbc.com.

Skoro plakala, když viděla obálku

Reakce na tento výtisk na sebe nenechala dlouho čekat. "Skoro jsem plakala, když jsem otevřela schránku a tam viděla na titulní stránce silnou dívku, jako jsem já. Děkuju womensrunning," byla dojatá na sociální síti uživatelka shookie326. A další se přidala. „Zajímalo mě, jestli můžu běžet. Možná je na čase přestat se bát, co si myslí ostatní a prostě to udělat."

Podle Brownové modelka větší velikosti inspiruje další ženy k výkonu, tréninku, běhání, což je dobrá věc - dokonce, i když nedojde ke ztrátě hmotnosti. „Je tu tuna důkazů, že fyzická aktivita je pro nás dobrá bez ohledu na to, jaká je naše váha a zda vede k hubnutí. Některým lidem opravdu záleží na zdraví, proto chceme motivovat všechny lidi všech velikostí, aby byli aktivní," vysvětlila Brownová.

„Je zde stereotyp, že všichni běžci jsou hubení, ale tak to prostě není. Běžci mají různé tvary a velikosti. Můžete se jít postavit k cílové čáře závodů od pěti kilometrů k maratónu a uvidíte to," přidala se editorka časopisu Jessica Seborová. „Bylo pro nás velmi důležité toto oslavit."

Reklama

Související témata: