Hlavní obsah

Londýnští starostové: Praha by se olympijských her neměla bát

PRAHA

Starostové několika městských částí v Londýně se domnívají, že Praha by se pořádání olympijských her neměla bát. Podle jejich názoru je důležité při pořádání her mít silnou vizi. Zároveň však připouští, že problémem olympiády může být její rozpočet. Důležité je podle nich zajistit také bezpečnost her. ČTK to ve čtvrtek řekli starostové tří městských částí v Londýně. Delegace přibližně 50 současných i bývalých londýnských starostů je v těchto dnech na návštěvě v Česku.

Foto: Sport.cz

Praha se chce ucházet o pořádání letních olympijských her 2016.

Článek

Pražští zastupitelé ve čtvrtek schválili návrh městské rady, na základě kterého se hlavní město bude ucházet o pořádání letních olympijských her v roce 2016. V Londýně se hry uskuteční o čtyři roky dříve.

Starosta Greenwiche Harpinder Singh se domnívá, že hry přilákají potřebné investice. Pomohou také při tvorbě nových pracovních míst nebo při výstavbě dopravní infrastruktury. "Budou to silnice nebo říční doprava," řekl ČTK. V Greenwichi by se například mělo soutěžit ve střelbě, gymnastice nebo hrát basketbal. Výhodou však je, že většina sportovišť již stojí. Postavit bude nutné pouze část zázemí pro diváky na některých sportovištích.

Bezpečnostní rizika by se podle Singha neměla podceňovat, zároveň by však podle něj nebezpečí teroristického útoku nemělo od nápadu pořádat hry odradit. "Teroristické skupiny jsou v menšině. Neměli bychom minoritě dovolit ovládat většinu, " dodal.

Náklady se mohou proti předpokladům zvýšit 

Starosta Wandsworthu Jim Maddan připouští, že olympiáda může stát více, než se na začátku plánuje. "Je to nevyhnutelné. Tak to ve světě chodí," uvedl. Wandsworth se nachází v západní části města, zatímco většina olympijských soutěží by se měla konat východním Londýně. V okolí Wandsworthu však leží tenisový areál Wimbledon.

Britská vláda nedávno přiznala, že náklady na hry v Londýně budou výrazně vyšší, než pořadatelé původně uváděli. Podle nového vládního odhadu přijdou hry celkem na 9,325 miliardy liber, tedy přes 400 miliard korun. Organizátoři a vláda původně uváděli celkové náklady na olympiádu včetně regenerace východního Londýna ve výši zhruba čtyř miliard liber.

Podle ekonomické studie z roku 2004 by hry v Česku stály téměř 136 miliard korun a přinesly by celkový zisk 25 miliard korun. Dalších asi 490 miliard korun by stála nutná dopravní a jiná infrastruktura, kterou však Česká republika podle zastánců her potřebuje i bez nich.

Londýňané respektují bezpečnostní opatření 

Než se Maddan stal starostou, pracoval jako policista. Podle něj je důležité připravit taková opatření, aby obyvatelé města byli v bezpečí. Maddan dodal, že Praha by se rozhodně měla o hry ucházet. "Její krása by byla přídavkem," řekl.

Geraldine Stanfordová stojí v čele Mertonu, jehož součástí je wimbledonský areál. Městská část proto podle ní může těžit ze zkušeností grandslamového tenisového turnaje. Starostka uvedla, že bezpečnostní rizika Londýňany trápí více než dříve, zároveň však respektují to, že je potřeba podniknout proti nim nezbytná opatření.

Obecně se soudí, že česká metropole pořadatelství olympiády v roce 2016 nedostane. Současné snahy města jsou chápány jako příprava kandidatury na pořádání olympiády v roce 2020 nebo 2024, kdy by Praha mohla mít větší šanci.

Reklama

Související témata: