Hlavní obsah

Ve všech zápasech jsme měli blízko k výhře, myslí Lüthi

PRAHA

Očividně zklamaný předstoupil celý švýcarský tým před novináře po prohraném barážovém utkání s Českou republikou. Rozhodující střetnutí za stavu 2:2 jejich týmová dvojka Stanislas Wawrinka sice prohrál ve třech setech, ale s ohledem na Štěpánkovy zdravotní potíže v zápase cítili Švýcaři velkou šanci na celkové vítězství. „Kdyby se Wawrinkovi podařilo vyhrát tie-break třetího setu, kdo ví, jak by zápas dopadl,“ řekl nehrající kapitán Švýcarů Severin Lüthi.

Článek

Proti švýcarskému hráči nastoupil Radek Štěpánek s jasnou taktikou. Snažil se Wawrinku dostávat pod tlak, hrál aktivně a často přecházel na síť. Až do konce třetího setu tak diktoval rodák z Karviné tempo zápasu. Pak, za stavu 4:3 na gamy a při shodě v osmé hře třetího setu, si vyžádal český tenista ošetření. Po chvíli se ve hře pokračovalo. „Snažil jsem se nemyslet na to, že mám proti sobě zraněného hráče, ale jak jste viděli, zvládl to,“ prohlásil po zápase smutný Wawrinka.

„Kdyby zápas Štěpánek skrečoval, vyhráli bychom. Ale byli bychom zklamáni z toho, jak jsme vítězství docílili,“ řekl Roger Federer. „To, že Radek nepřestal hrát, bylo to nejlepší, co mohl udělat. Pro Stanislase to byla určitá výhoda, které však nedokázal využít. Doufejme, že není Štěpánek vážně zraněn,“ dodal tenisový elegán.

Nehrající kapitán byl, stejně jako jeho kolegové z týmu, po poslední dvouhře zklamán. „Že to bude těsné, jsme říkali už před začátkem prvního utkání, a to se potvrdilo. Ve všech třech zápasech, které jsme prohráli, jsme měli blízko k výhře. I dnes měl Wawrinka jeden setbol. Kdyby se mu ho podařilo využít, kdo ví, jak by to dopadlo,“ narážel na zdravotní problémy české dvojky v nedělní dvouhře.

I přes celkovou prohru dokázal momentálně nejlepší hráč světa hodnotit celý pobyt v Praze pozitivně. „Jsem velmi rád, že jsem zde mohl být. Všem se nám tu moc líbilo. Všichni se k nám chovali fantasticky, setkávali jsme se tu s příjemnou pohostinností,“ řekl na závěr rodák z Basileje.

Reklama