Hlavní obsah

Švýcarský tisk: Samotný Federer nemůže v Davis Cupu vyhrát

BERN

I když první hráč světa Roger Federer nedokázal udržet švýcarské tenisty ve Světové skupině Davisova poháru, vysloužil si doma po barážovém utkání s českým týmem v Praze slova uznání. Podle listu Blick odvedl první hráč světa během téměř devíti hodin, které během tří dnů strávil na kurtu, svou práci, když vyhrál obě své dvouhry. Samotný Federer ale nemůže v Davis Cup zvítězit, konstatuje deník.

Článek

"V sobotní čtyřhře s Yvesem Allegrem promarnil mečbol a s tím i obrovskou šanci, která ho bude ještě několik dní štvát. Ale čekat od něj se zárukou bod z debla by bylo příliš troufalé," napsal Blick v narážce na fakt, že Federer čtyřhru normálně na turnajích vůbec nehraje.

List připomíná kritické hlasy, které rodákovi z Basileje vyčítají chybějící patriotismus, egoismus a touhu po penězích, kvůli čemuž údajně dává přednost vlastní kariéře před týmovou soutěží. "Mohl by pravidelně, nebo alespoň v prvních kolech, hrát a pak bychom byli dál ve Světové skupině. Ale tak jednoduché to není, jinak by v posledních letech nesestoupily tak silné země jako Austrálie, Španělsko nebo Chorvatsko. Švýcarsko dokázalo od roku 1995 sedmkrát sestup odvrátit. Poosmé spadlo: po výsledku 2:3, na soupeřově půdě a s opravdu silným soupeřem," uvedl Blick.

K Federerovi chybí Švýcarsku druhý kvalitní hráč. "Wawrinka neuhrál během obou svých dvouher ani set. Buďme upřímní, bez Federera bychom sestoupili už dávno," konstatuje list.

Lüthi: Ztratili jsme prestiž

Připomíná Federerův výrok před zápasem, že světová jednička nepatří v Davis Cupu do evropské zóny. "Teď tam možná nejlepší hráč všech dob skončil," dodává. "Sbohem Anglie, Německo a Rakousko. Náš tenisový národ bude hrát s Nizozemskem, Lotyšskem a Polskem."

"Ztratili jsme prestiž," řekl k prohře v baráži švýcarský kapitán Severin Lüthi. Spolu s fanoušky bude čekat, jak se Federer postaví k další reprezentaci. Dvanáctinásobný grandslamový vítěz oznámil, že se rozhodne po čtvrtečním losu. "Musím vědět, proti komu, kde a kdy budeme hrát," uvedl. Je však zřejmé, že i v příštím roce bude mít jiné priority než Davis Cup.

Šéf švýcarského tenistu René Stammbach věří, že národní tým si dokáže v euro-africké zóně poradit i bez Federerea. "To by byla ideální varianta. Federer by se pak mohl plně věnovat vlastním cílům a švýcarský olympijský vítěz by se nám také líbil, ne?" uvedl Blick směrem k hrám v Pekingu.

Reklama

Související témata: