Hlavní obsah

Zemřel Bobby Fischer, legendární šachista i excentrik

Ve věku 64 let zemřel v Reykjavíku v ústraní světového dění legendární šachista Bobby Fischer. Ten na Islandu pobýval od roku 2005, kdy se na ostrov uchýlil před úřady Spojených států a získal tamní občanství. Fischer se právě v Reykjakvíku v roce 1972 stal mistrem světa po vítězství nad Borisem Spasským a mnoha experty byl považován za nejlepšího šachistu všech dob.

Článek

Naposledy ale bylo o Fischerovi slyšet v srpnu 2004, kdy byl zatčen na tokijském letišti s neplatným americkým pasem, když se pokoušel odcestovat na Filipíny. Od deportace do Spojených států, kterým se dvanáct let vyhýbal, jej po devíti měsících v japonském vězení zachránil až Island, který mu nabídl útočiště a občanství.

Tato příhoda jen vystihuje složitý život Bobbyho Fischera. Rodák z Chicaga byl dlouhá léta nejmladším mezinárodním velmistrem (titul získal ve věku 15 let a šesti  měsíců), a po vítězství nad Spasským v roce 1972 přerušil dlouhou nadvládu sovětských šachistů. Záhy se zarytý antikomunista, který tvrdil, že dá klidně každému sovětskému šachistovi dva body náskok a stejně ho porazí, stal miláčkem americké veřejnosti ovlivněné studenou válkou se Sovětským svazem.

Šachovým světem byl považovaný za nedostižného génia schopného přehrát soupeře rozdílem třídy. Noviny o něm psaly, že jeho mozek je výkonnější než Pentagon. Jenže v roce 1975 odmítl nastoupit k obhajobě titulu proti Anatoliji Karpovovi, vrcholového šachu se zřekl a postupně upadl v zapomnění.

Komunisté jej prý chtěli zabít

Stal se z něj nevyrovnaný excentrik, který se obrátil k obskurnímu náboženskému kultu Světová církev Boha, dny trávil v autobusech analýzou šachových partií a živil se občasným prodáváním šachových lekcí za pět tisíc dolarů na hodinu. Byl též

neochvějně přesvědčen, že jej komunisté chtějí zavraždit. Proto cestoval pouze s kufříkem, ve kterém měl lektvary proti toxinům, jež mu prý sovětští agenti přidávali do jídla. Nechal si také odstranit všechny plomby, protože mu prý přes ně Sověti vysílají signály do mozku.

V roce 1992 nastoupil v Jugoslávii k opakování zápasu se Spasským i přesto, že Spojené státy na Jugoslávii uvalily embargo a Fischer dostal výslovný zákaz k zápasu nastoupit. Jeho odpověď byla příznačná: vytáhl dopis ministerstva financí, který mu hrozil až desetiletým vězením, a před televizními kamerami jej demonstrativně poplival a roztrhal. A Spasského s přehledem porazil znovu. V USA na něj byl ale vydán zatykač a šachista s údajným IQ 180 strávil několik let kočováním po střední Evropě. Poté pobýval na Filipínách a v Japonsku, kde jej před čtyřmi lety zadrželi kvůli pasu.

Z útoků na USA byl nadšený

V roce 1996 vystoupil s bizarním názorem, že šachy jsou překonanou hrou a s velmistry královské hry bude ochoten změřit síly pouze ve hře, kterou sám vynalezl. Nazval ji skromně Fischerandom (Fischerova náhoda). "Se starými šachy jsem již skončil. Všechny partie jsou stejně předem domluvené," prohlásil tehdy jedovatě.

Ač sám židovského původu, proslul nenávistnými výlevy vůči židům, které vinil z konspirací a mnohokrát popřel nacistický holokaust. Několik hodin po útocích v USA 11. září 2001 se v jednom filipínském rádiu radoval z těchto útoků, které pro něj znamenaly "nejkrásnější zprávu života". "Chci, aby Ameriku zničili. Smrt Spojeným státům," řekl tehdy Fischer.

Reklama