Hlavní obsah

Hlavní závod veslařských Primátorek bude bez zahraniční účasti

Tomáš HoráčekSport.cz

Letošních Primátorek Zentiva se mezi 7. až 8. červnem zúčastní 107 posádek a vyjma švýcarské ženské osmy z Curychu se v Praze nikdo ze zahraničí nepředstaví. Světová veslařská špička se totiž připravuje na vrchol sezóny, jímž jsou olympijské hry v Pekingu. „Celá akce bude představením českých reprezentantů před blížící se olympiádou,“ uvedl předseda Českého veslařského svazu Jiří Kejval na středeční tiskové konferenci v Praze.

Článek

Mužské části závodů se nezúčastní posádky ze zahraničí, neboť týden po Primátorkách začíná v Poznani dodatečná kvalifikace na olympijské hry do Pekingu. Chybět bude také skifařka Miroslava Knapková, která se chce před vrcholem sezóny v Číně poměřit v Amsterodamu s největší soupeřkou Běloruskou Jekatěrinou Karstenovou-Chodotovičovou. „Chtěla bych vyzkoušet trochu jinou techniku pro cíl, abych byla rychlejší,“ prozradila Knapková.

Nejlepší český skifař Ondřej Synek si zajezdí jen v doprovodném 109. ročníku Jarního skulerského závodu Rösslera-Ořovského. „Pokud bych si sedl do osmy, pak bych musel rozdělit dvojici Jakub Zof, Jakub Friedberger a to jsem nechtěl,“ vysvětlil Synek, jenž je vedoucím závodníkem Světového poháru.

Přihlásilo se celkem 14 lodí

Do 95. ročníku mužských osmiveslic o primátorský štít se přihlásilo celkem čtrnáct lodí. Největším favoritem za ryze české účasti tak bude posádka Dukly Praha, která se pokusí získat 29. triumf v řadě. Hlavní část týmu bude tvořit Karel Neffe, Milan Bruncvík, Jan Gruber, Michal Horváth a Jakub Friedberger, jenž se zůčastnil závodu i vloni.

Kormidelníkem bude Jiří Pták, který má s Primátorkami bohaté zkušenosti. „Nakonec jsme se s trenérem Petrem Blechou dohodli. Sice nemám požadovanou váhu 55 kg, ale to prý posádka ví,“ nechal se slyšet Pták, jenž závod vyhrál naposledy v roce 1991. Už ve středu odpoledne si vyzkouší legendární kormidelník, jenž v letech 1977 a 1982 získal bronzovou a stříbrnou medaili na dvojce s kormidelníkem, první trénink. „Moc se těším,“ přiznal.

Pták na svém prvním MS startoval v roce 1966

„Loď bude strokovat Karel Neffe, jehož táta mě dovedl k největším úspěchům. To byl také důvod, proč jsem do toho šel,“ dodal Pták, jenž na svém prvním mistrovství světa startoval v roce 1966.

Jubileum oslaví také 50. ročník závodu skifu žen „O stuhu Podolí“, kde budou závodit další účastnice v olympijském Pekingu Jitka Antošová s Gabrielou Vařekovou. Pořad doplní 69. ročník osem žen nebo například 51. ročník závodu osmiveslic juniorů „O zlaté veslo". Zpestřením bude závod historických gigových osmiveslic. Kompletní pořad se skládá z deseti závodů. Rozjížďky začínají v sobotu od 11 hodin, finálové jízdy o den později od 10:15. Ve 12:00 vyvrcholí celá akce 95. ročníkem závodů primátorských osmiveslic mužů.

Cílový prostor se přesunul na pravý vltavský břeh na Rašínovo nábřeží mezi Palackého a Železničním mostem. Akci vysílá Česká televize na ČT4 od 11:20.

Přihlášené oddíly a kluby:
VK Slavia Děčín, VK Ohře Louny, VK Smíchov, VK Slavia Praha, ČVK Pardubice, VK Blesk, ČVK Praha, Bohemians Praha, KV Mělník 1881, TJ Neratovice, Lokomotiva Beroun, KV Kondor Brandýs n.L., Chemička Ústí n.L., VK Štětí, ČAC Roudnice n.L., VK Olomouc, VK Hodonín, VK Přerov, LS Brno, ČVK Brno, VK Morávia Uherské Hradiště, Jiskra Otrokovice, Dukla Praha, Slovácký VK Břeclav, SK Staré Město, VK Perun Ostrava, VK Vajgar J.Hradec, Jiskra Třeboň, VK Lysá nad Labem, RC Belvoir (Švýcarsko)
PŘEHLED ZÁVODŮ:
1.OSMA MUŽŮ GIGOVÝCH OSMIVESLIC
2.OSMY MASTERS (ženy + muži), 12. ročník
3.OSMY MASTERS (muži), 36. ročník
4.OSMY DOROSTENEK, 8. ročník
5.OSMY DOROSTENCŮ O CENU VLTAVY - MEMORIÁL J. GOTTWALDA, 21. ročník
6.SKIF ŽEN O STUHU PODOLÍ, 50. ročník
7.OSMY JUNIORŮ O ZLATÉ VESLO HL.M. PRAHY, 51. ročník
8.OSMY ŽEN, 69. ročník
9.SKIF MUŽŮ - JARNÍ SKULERSKÝ ZÁVOD RÖSSLERA-OŘOVSKÉHO, 109. ročník
10.OSMY MUŽŮ – PRIMÁTORSKÉ OSMIVESLICE, 95. ročník

Reklama