Hlavní obsah

Prvním kolem Wimbledonu prošli Berdych, Vaidišová a Záhlavová

LONDÝN

Vstup do Wimbledonu zvládli úspěšně jen tři čeští tenisté z devíti, kteří zasáhli do prvního hracího dne. Hladce prošla prvním kolem Nicole Vaidišová, která si poradila za 43 minut s krajankou Zuzanou Ondráškovou. Naopak Tomáš Berdych, kterého trápil zraněný kotník, vybojoval postup s Rusem Jevgenijem Koroljovem v pěti setech. Podruhé v kariéře postoupila do druhého kola slavného turnaje Barbora Záhlavová-Strýcová, která porazila Camille Pinovou z Francie.

Článek

"Jsem spokojená. Ještě jsem se Zuzkou nikdy nehrála, takže jsem nevěděla, co od ní čekat," řekla v rozhovoru pro Radiožurnál Vaidišová, která vítězstvím prolomila sérii neúspěšných vstupů do turnajů. Z posledních sedmi pokusů vyhrála první zápas v soutěži jen jednou. "Mám z toho radost, ale rozhodně to není žádná euforie," dodala devatenáctiletá tenistka.

Vaidišová si po utkání pochvalovala spolupráci s novým koučem Davidem Felgatem, který v minulosti vedl například Brita Tima Henmana. "Má jiný pohled na hru, ale spíš z taktického než technického hlediska," prohlásila na adresu anglického trenéra, s kterým se začala připravovat v dubnu po rozchodu se svým nevlastním otcem Alešem Kodatem.

Její pád navíc může ještě pokračovat

Česká jednička vstoupila do londýnského grandslamu v pozici 22. hráčky světa a poprvé od roku 2005 není v nejlepší dvacítce. Její pád navíc může ještě pokračovat. V All England Clubu obhajuje Vaidišová čtvrtfinálovou účast a pokud se jí to nepovede, přijde o spoustu bodů. "Žebříček jsem neviděla, tyhle věci moc nesleduji," uvedla hráčka, jenž ve druhém kole narazí na Australanku Stosurovou.

Od konce března vyhrála Vaidišová teprve třetí zápas. Pak následovalo pět porážek na světových turnajích v řadě včetně prohry s Benešovou v prvním kole French Open. Teprve na turnaji v Birminghamu zvládla prorazit alespoň do čtvrtfinále. Ale na posledním turnaji před Wimbledonem vypadla v Eastbourne opět už v úvodu.

Už v prvním kole se s Wimbledonem rozloučila Iveta Benešová. Na trávě v All England Clubu podlehla 14. nasazené tenistce Agnieszce Radwaňské z Polska za 54 minut 3:6 a 0:6. O naději na úspěch připravily Benešovou zejména nevynucené chyby, kterých udělala 19.

Petra Kvitová při své premiéře na slavném Wimbledonu prohrála. Osmnáctiletá tenistka nedokázala dotáhnout do úspěšného konce zápas s Taťánou Perebijnisovou, které po ztrátě prvního setu ve druhé sadě uštědřila "kanára". Ukrajinská hráčka se nakonec radovala z vítězství po setech 6:4, 0:6, 6:4.

Barbora Záhlavová-Strýcová podruhé v kariéře postoupila ve Wimbledonu do druhého kola. Ve svém úvodním vystoupení česká tenistka porazila Camille Pinovou z Francie 7:5, 4:6, 7:5. V další fázi turnaje narazí na 28. nasazenou Ukrajinu Aljonu Bondarenkovou.

Berdych statečně otočil pátý set

Za stavu 3:3 ve třetím setu měl Berdych brejkbol, ale Koroljov odpověděl přesnou ranou k postranní čáře a dalšími dvěma dobře zahranými výměnami získal hru pro sebe. Berdych se však brejku dočkal při další příležitosti a získal pro sebe celou sadu. Před začátkem čtvrtého setu si jeho ruský soupeř nechal ošetřit bolesti v zádech, nicméně bez větších potíží pokračoval.

Dokonce tak, že získal čtvrtou sadu po výsledku 6:3 a byl opět na koni. Potíže naopak začal mít Berdych, kterého sužovaly bolesti v pravém kotníku. V pátém setu navíc prohrával už 3:5. Přesto dokázal sebrat všechny síly, vyhrál čtyři hry v řadě a získal celý zápas.

S Wimbledonem se rozloučil hned v prvním kole český tenista Pavel Šnobel. Při své wimbledonské premiéře nestačil na Argentince Juana Martina Del Potra, kterému podlehl ve třech setech.

S All England Clubem se rozloučil také Jiří Vaněk, který podlehl Rusovi Igoru Andrejevovi po setech 7:6, 6:7 a dvakrát 2:6.

Wimbledon 2008 - výsledky českých tenistů:
Muži, dvouhra
Berdych (ČR) - Koroljov (Rus.) 4:6, 6:1, 6:4, 3:6, 7:5, Del Potro (Arg.) - Šnobel (ČR) 6:4, 6:2, 6:3, Andrejev (Rus.) - Vaněk (ČR) 6:7 (6:8), 7:6 (7:2), 6:2, 6:2.
Ženy, dvouhra - 1. kolo:
Vaidišová (18-ČR) - Ondrášková (ČR) 6:2, 6:2, U. Radwaňská (Pol.) - Zakopalová (ČR) 6:1, 6:4, A. Radwaňská (14-Pol.) - Benešová (ČR) 6:3, 6:0, Perebijnisová (Ukr.) - Kvitová (ČR) 6:4, 0:6, 6:4, Záhlavová-Strýcová (ČR) - Pinová (Fr.) 7:5, 4:6, 7:5.
Ženy, čtyřhra - 1. kolo:
Peerová, Azarenková (6-Izr./Běl.) - Hradecká, Voráčová (ČR) 7:5, 6:4.
Ostatní výsledky turnaje najdete zde

Reklama

  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Bejlek - Blinkovová 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240424T19 : 45:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori dnes 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík dnes 14 : 00
20240425T14 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík