Hlavní obsah

Ve Wimbledonu už dohrály Jankovičová i Kuzněcovová

LONDÝN

Pro další dvě vysoko nasazené tenistky skončil Wimbledon už v osmifinále. Nasazená dvojka Jelena Jankovičová v pondělí prohrála s Tamarine Tanasugarnovou z Thajska, čtvrtá nasazená Světlana Kuzněcovová opustila turnaj po porážce s Polkou Agnieszkou Radwaňskou. Ze čtyř nejvýše nasazených hráček tak do čtvrtfinále ženské dvouhry nepostoupila ani jedna.

Článek

Nenasazená Tanasugarnová v jednatřiceti letech vůbec poprvé v kariéře postoupila do čtvrtfinále grandslamu, na turnajích elitní čtyřky se přitom poprvé objevila už před jedenácti lety. Thajská tenistka v utkání se srbskou favoritkou potvrdila, že jí tráva vyhovuje. Letos vyhrála přípravný turnaj v nizozemském Hertogenboschi a dobrou formu ukázala i proti Jankovičové, která zápas třetího kola s Dánkou Caroline Wozniackou dohrávala s bolavým kolenem.

V duelu s Jankovičovou udělala jen šest nevynucených chyb oproti devatenácti minelám soupeřky a ve čtvrtfinále vyzve obhájkyni titulu Venus Williamsovou. Americká tenistka porazila 6:3 a 6:4 Rusku Alisu Klejbanovovou.

Ve čtvrtfinále ženské dvouhry scházejí poprvé v takzvané open éře všechny tři nejvýše nasazené hráčky. Už dříve vypadly světová jednička Ana Ivanovičová ze Srbska a druhá hráčka žebříčku WTA Maria Šarapovová z Ruska.

Kuzněcovovou zaskočila mladičká Polka

Čtvrtá nasazená Světlana Kuzněcovová je další favoritkou, která nečekaně brzy opouští Wimbledon. Ruská tenistka dnes v osmifinále prohrála s Polkou Agnieszkou Radwaňskou, které podlehla 4:6, 6:1 a 5:7. Ze čtyř nejvýše nasazených hráček tak do čtvrtfinále ženské dvouhry nepostoupila ani jedna, už před Kuzněcovovou vypadly Ana Ivanovičová, Jelena Jankovičová a Maria Šarapovová.

Devatenáctiletá Radwaňská s Kuzněcovovou před dnešním duelem prohrála čtyři z pěti vzájemných utkání, ale vyřadila ji ve třetím kole letošního Australian Open. Navíc do Londýna přijela ve výborné formě, protože před Wimbledonem vyhrála turnaj v Eastbourne a posunula se až na jedenácté místo světového žebříčku.

V prvním setu hrála odvážně a díky vydařené koncovce ho vyhrála 6:4. Ve druhé sadě dominovala výborně podávající Ruska, která soupeřce povolila jen jeden game. Kuzněcovová měla navrch i v úvodu rozhodující sady a za stavu 4:1 se zdálo, že si postup nenechá uniknout. Radwaňská však zabojovala, získala tři hry za sebou a vrátila se do zápasu. V jedenáctém gamu pak čtrnáctá nasazená dokázala favoritce vzít servis a při svém podání následně proměnila druhý mečbol.

Letos si tak zahraje už druhé grandslamové čtvrtfinále, podařilo se jí to i v lednu v Melbourne. Na londýnské trávě se utká s dvojnásobnou wimbledonskou šampionkou Serenou Williamsovou. S americkou tenistkou hrála zatím jen letos na antuce v Berlíně, kde jí ve dvou setech podlehla.

Federera čeká Ančič

Do čtvrtfinále mužské dvouhry postoupil favorizovaný Španěl Rafael Nadal. Druhý nasazený hladce ve třech setech přehrál přemožitele Radka Štěpánka Michaila Južného z Ruska.

Soupeřem pětinásobného wimbledonského vítěze Rogera Federera bude Mario Ančič, jenž po pětisetovém dramatu s koncovkou 13:11 vyřadil Španěla Fernanda Verdaska. Vysoký Chorvat byl v roce 2002 posledním tenistou, jenž dokázal švýcarského suveréna porazit na trávě.

Britský tenista Andy Murray byl krůček od vyřazení z wimbledonské dvouhry, nakonec ale osmifinálový duel s Francouzem Richardem Gasquetem dokázal otočit. Po pětisetové bitvě se mohl za podpory nadšeného centrálního dvorce radovat poprvé v kariéře z postupu mezi nejlepší osmičku grandslamového turnaje.

Ve čtvrtfinále se Murray utká s Rafaelem Nadalem a stále může živit naděje domácích příznivců, kteří od roku 1936 čekají na britského vítěze mužské dvouhry.

V dramatickém duelu se dlouho zdálo, že jsou Murrayho chvíle na letošním Wimbledonu sečteny. Gasquet však při vedení 5:4 ve třetím setu poprvé ztratil vlastní podání a daroval svému soupeři možnost utkání zdramatizovat. Ten najednou začal hrát daleko lépe a dokonale vývoj s blížícím se soumrakem otočil.

WIMBLEDON 2008:
MUŽI
Dvouhra - 4. kolo:
Federer (1-Švýc.) - Hewitt (20-Austr.) 7:6 (9:7), 6:2, 6:4, Nadal (2-Šp.) - Južnyj (17-Rus.) 6:3, 6:3, 6:1, Lopez (31-Šp.) - Baghdatis (10-Kypr) 5:7, 6:2, 3:6, 7:6 (7:4), 8:6, Ančič (Chorv.) - Verdasco (22-Šp.) 3:6, 4:6, 6:3, 6:4, 13:11, A. Murray (12-Brit.) - Gasquet (8-Fr.) 5:7, 3:6, 7:6 (7:3), 6:2, 6:4, Safin (Rus.) - Wawrinka (13-Švýc.) 6:4, 6:3, 5:7, 6:1, Schüttler (Něm.) - Tipsarevič (Srb.) 6:4, 3:6, 6:4, 7:6 (7:4), Clément (Fr.) - Čilič (Chorv.) 6:3, 7:5, 6:2.
ŽENY:
Dvouhra - 4. kolo:
Tanasugarnová (Thaj.) - Jankovičová (2-Srb.) 6:3, 6:2, V. Williamsová (7-USA) - Klejbanovová (Rus.) 6:3, 6:4, Ťie Čeng (Čína) - Szavayová (15-Maď.) 6:3, 6:4, S. Williamsová (6-USA) - Matteková (USA) 6:3, 6:3, Petrovová (21-Rus.) - Kudrjavcevová (Rus.) 6:1, 6:4, A. Radwaňská (14-Pol.) - Kuzněcovová (4-Rus.) 6:4, 1:6, 7:5, Dementěvová (5-Rus.) - Peerová (24-Izr.) 6:2, 6:1.
Výsledky českých tenistů najdete zde

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články