Hlavní obsah

Vaidišová ve Wimbledonu končí, nestačila na Číňanku Čeng Ťie

PRAHA

Česká tenistka Nicole Vaidišová nezvládla svou šanci poprvé se probojovat do semifinále Wimbledonu. Ve čtvrtfinále nejslavnějšího grandslamového turnaje prohrála s Číňankou Čeng Ťie po setech 2:6, 7:5, a 1:6. Číňanka si tak na turnaji po vyřazení světové jedničky Ivanovičové připsala další cenný skalp. Český tenis už má ve Wimbledonu zastoupení pouze ve čtyřhře.

Článek

Poslední česká zástupkyně ve dvouhrách Nicole Vaidišová nastoupila proti Čeng Ťie na kurtu číslo jedna po skončení jiného čtvrtfinále mezi Venus Williamsovou a Thajkou Tanasugarnovou, které lépe zvládla zkušenější Američanka. Jako první začala v zápase podávat Číňanka a bez potíží získala první hru. Vaidišová podávala rozpačitěji a Čeng Ťie napodruhé využila brejkbol.

Ve třetím gamu navíc vedla už 40:0, ale dvojchybou a zbytečně zkaženými míči dovolila Vaidišové srovnat. Jenže ani dva brejkboly české hráčce nepomohly snížit nepříznivý stav. Až při druhém vlastním podání konečně získala první hru. Za stavu 2:4 měla další tři brejkboly, jenže znovu neuspěla. A kazila znovu i při vlastním servisu, takže první set za 35 minut prohrála

Čeng Ťie pokračovala v agresivní hře a po čisté třetí hře druhé sady vedla 2:1. Vaidišová si tentokrát alespoň držela podání, a konečně se ji podařilo získat i servis soupeřky. Její poslední míček za stavu 2:2 si sice Čeng Ťie nechala ověřit, ale "jestřábí oko" dalo za pravdu české tenistce. Radost z brejku ji však dlouho nevydržela. Hned vzápětí totiž opět ztratila své podání a Číňanka získala i sedmou hru druhého setu plnou krásných výměn.

Za stavu 5:5 však Vaidišová znovu prolomila podání soupeřky a vzápětí podávala na vítězství ve druhém setu. Hned při prvním setbolu donutila Číňanku zahrát dlouhý míč do autu a poslala zápas do rozhodující třetí sady.

Zradilo ji vlastní podání 

Vaidišová výrazně přidala na agresivitě a snažila se prohánět Čeng Ťie z jednoho rohu kurtu do druhého. Na přílišnou urputnost ale zároveň doplácela, když ve snaze rychle výměny ukončovat, zahrála míče do autu nebo sítě. Vyvrcholení mizérie přišlo při další ztrátě podání a Číňanka se snadno dostala do vedení 4:1.

Při svém dalším servisu sice česká hráčka odvrátila dva brejkboly, ale na ten třetí už nestačila. Čeng Ťie si šla trpělivě za svým a za stavu 5:1 měla při vlastním podání hned tři mečboly. Při prvním míček nedoběhla, druhý zakončila do sítě. Ale třetí pokus ji usnadnila sama Vaidišová, když returnovala do sítě. Wimbledon už tak pokračuje bez české účasti ve dvouhře.

Čeng Ťie porazila Vaidišovou na třetí pokus a má šanci probít se postupně ze 133. místa světového žebříčku opět alespoň k první třicítce, kde byla naposledy v srpnu 2006. Na okruhu WTA vyhrála tři turnaje ve dvouhře a společně s krajankou Jen C´ má na kontě i dva deblové tituly z Australian Open a Wimbledonu 2006. V sobotu mimochodem Čeng Ťie oslaví pětadvacáté narozeniny.

Wimbledon 2008 - výsledky českých tenistů:
Dvouhra žen - čtvrtfinále:
Čeng Ťie (Čína) - Vaidišová (ČR)  6:2, 5:7, 6:1
Čtyřhra mužů - čtvrtfinále:
Dlouhý, Paes (9-ČR/Indie) - Erlich, Ram (3-Izr.) 6:3, 6:3, 6:3
Smíšená čtyřhra:
Andrejev, Kirilenková (Rus.) - Dlouhý, Vaidišová (ČR) bez boje.

Reklama