Hlavní obsah

Silniční závod na OH vyhrál španělský cyklista Sánchez

PEKING

Olympijským vítězem v cyklistickém silničním závodu se stal Španěl Samuel Sánchez, jenž po 245 kilometrech triumfoval ve spurtu šestičlenné skupiny. Stříbro získal v den svých 37. narozenin Ital Davide Rebellin, bronz bral švýcarský mistr světa v časovce Fabian Cancellara. Česká naděje Roman Kreuziger dojel na 45. místě se ztrátou dvou minut a 46 sekund.

Článek

V cíli Kreuziger novinářům řekl, že v náročném závodu neměl svůj den. "Kdyby se jelo před pár dny, bylo by to asi lepší. Ale je to pro mne zkušenost, neberu to jako zklamání," prohlásil český jezdec.

Údajně nejtěžší závod cyklistů v olympijské historii se rozhodoval až v dramatickém závěru po téměř šesti a půl hodinách jízdy. V posledním stoupání nasadil k trháku třiadvacetiletý Lucemburčan Andy Schleck a roztrhal vedoucí skupinu. Ostrému zrychlení nestačil ani Kreuziger, který se Schleckem prohrál souboj o bílý trikot pro nejlepšího mladého jezdce na nedávné Tour de France.

Se Schleckem udrželi tempo jen o 14 let starší Rebellin a Sánchez. Za tímto triem následovala dvojice Rus Kolobněv a Australan Rogers, zatímco jeho krajan Evans, stejně jako největší favorité Španěl Valverde a obhájce zlata Ital Bettini zůstali v další skupině. Z ní vyrazil na skvělou stíhací jízdou Cancellara a kilometr před cílem se dotáhl na vedoucí skupinu, do níž pomohl i Kolobněvovi s Rogersem.

Sánchez svému triumfu nemohl uvěřit

Ve spurtu měl nejvíce sil překvapivě Sánchez, který ve 30 letech dosáhl životního úspěchu a získal první zlato pro Španělsko v závodu s hromadným startem. Dosud se nejvíce prosadil na domácí Vueltě, kde vyhrál pět etap a loni skončil celkově třetí. Na kontě má i čtvrté místo z předloňského mistrovství světa a sedmou příčku z letošní Tour.

"Je to jako sen. Stále nemohu uvěřit tomu, že jsem získal zlatou medaili. Je to jako z jiného světa," radoval se po závodě Sánchez. "Horko a vlhkost byly opravdu extrémní. Překonali jsme to díky spolupráci celého týmu. Mohl jsem tak ušetřit síly do posledního kola. Je to vítězství nás všech," děkoval svým čtyřem reprezentačním kolegům.

Kreuziger dokonce uvažoval, že nedojede

Peloton absolvoval po startu z centra Pekingu 70 kilometrů k Velké čínské zdi, u níž absolvoval sedm čtyřiadvacetikilometrových okruhů. V něm byl i kopec dlouhý 12 kilometrů s převýšením 338 metrů. Ještě před příjezdem na okruh unikla z pelotonu skupina 26 jezdců, v níž byli i Kreuziger s Petrem Benčíkem.

Tato skupina postupně dojela outsidery, kteří ujeli v úvodu závodu, ale především zásluhou italských jezdců ji peloton v pátém kole dostihl. "Zkusili jsme odjet, protože ve velké skupině člověk nikdy neví. Škoda ale, že Italové v tom úniku neměli nějakého lídra, mohlo to být jiné. Když nás potom dojeli, dokonce jsem uvažoval, že slezu," doplnil Kreuziger.

Tempo pak začali udávat Španělé, mezitím odstoupila řada favoritů, včetně Itala Nibaliho, Němce Schumachera či Španěla Contadora. Se samostatným únikem v závěru neuspěl ani Rakušan Pfannberger a rozhodovalo se až ve finiši šestice uprchlíků.

Benčík: Bohužel mně utrhli na závěr předposledního kopce

Benčík nakonec dojel se ztrátou téměř 16 minut na 75. místě. Dlouho se přitom držel v hlavním poli. "Snažil jsem se tam vydržet co nejdéle, ale bohužel mně utrhli na závěr předposledního kopce. Pak už jsem to dojel se skupinou, se kterou nebyl problém to dojet," řekl Benčík. O tom, že by závod vzdal, na rozdíl od svého krajana neuvažoval.

I on si pochvaloval, že společně s Kreuzigrem byli hodně vidět. "Lidem u nás se na to muselo hezky koukat, když jsme tam měli stoprocentní zastoupení. Byla to jednoznačně dobrá věc," dodal Benčík, jenž v Číně závodí a trénuje již pět týdnů.

Výsledky (245,4 km):
1. Sánchez (Šp.) 6:23:49, 2. Rebellin (It.), 3. Cancellara (Švýc.), 4. Kolobněv (Rus.), 5. A. Schleck (Luc.), 6. Rogers (Austr.) všichni stejný čas, 7. Botero (Kol.), 8. Aerts (Belg.) oba -12, ...45. Kreuziger -2:46, 75. Benčík (oba ČR) -15:53.

Reklama