Hlavní obsah

Federer vyhrál na US Open pátý titul v řadě, ve finále porazil Murrayho

NEW YORK/PRAHA

Švýcarský tenista Roger Federer získal popáté v řadě triumf na US Open. Ve finále švýcarský fenomén porazil Skota Andyho Murrayho po setech 6:2, 7:5 a 6:2 a vyhrál první grandslam v této sezóně. Pro bývalou světovou jedničku je triumf ve Fleshing Meadows celkově třináctým grandslamovým titulem. Od rekordu Peta Samprase, který získal titulů čtrnáct, ho tak dělí jediná trofej.

Článek

Na větrném kurtu Artura Ashe začal jako první uvádět míčky do hry Roger Federer, ačkoliv los vyzněl příznivěji pro Murrayho. Švýcar vstoupil do utkání skvěle. Svému soupeři nedovolil jediný vítězný míček a úvodní game vyhrál čistou hrou. Tenisté si svůj servis bedlivě hlídali až do čtvrté hry, v níž po tvrdé výměně a autu Murrayho získal světový hráč číslo dvě první brejkbol. Ten se ještě Skotovi podařilo odvrátit.

O dvě hry později zahrál za stavu 15:30 Murray do sítě a daroval tak svému soupeři další dvě možnosti k proražení jeho servisu. V následující výměně byl forhend Skota příliš dlouhý a přestože si Murray vzal na pomoc Jestřábí oko, to pouze potvrdilo aut. Federer se dostal do výhody, tu vzápětí potvrdil a v osmé hře navíc svému soupeři vzal další jeho podání a úvodní sadu získal v poměru 6:2.

Ve druhém setu Federer odmítl tie-break

Ve druhém gamu druhého setu musel Murray obhajovat svůj servis proti rozehranému soupeři. Ze stavu 0:30 se dokázal dostat díky přesným útočným úderům. Při své výhodě se ale míček z jeho rakety zbrzdil o pásku a výměnu tak prohrál. A po míčku do sítě daroval Federerovi první brejkbol druhého dějství. Ten dokázal Švýcar využít a sebrat svému soupeři podání hned v úvodu druhé sady.

Murray ale zbraně nesložil a v následující hře si dokázal vybojovat tři brejkboly a hned první využít úspěšným prohozem.

Skotskému tenistovi jako by náhle narostla křídla. Vzápětí své podání udržel a při dalším podání svého soupeře si dokázal vydobýt další tři brejkboly, když se ujal vedení 40:0. Všechny tři ale Federer dalšími útočnými údery odvrátil. A to i přesto, že do dvou ze tří brejkbolů vstupoval až ze druhého podání. Game nakonec Švýcar získal pro sebe.

Klíčová fáze druhého setu přišla za stavu 6:5 pro obhájce prvenství. Agresivní hrou u sítě si Federer vybojoval tři šance k zisku druhého setu a hned první prohozem podél postranní čáry využil a získal tak druhý set 7:5.

Ve třetím setu Federer dominoval

Murray musel stejně jako ve druhé sadě odrážet nápor švýcarského tenisty i na počátku třetí sady. A opět se to šestému hráči světa nepodařilo. Hned první ze tří brejkbolů Švýcar proměnil po forhendovém úderu Murrayho do sítě a vzápětí svůj brejk potvrdil. Federer pokračoval i nadále v útočné hře bez chyb a získal další servis skotského hráče.

Jednadvacetiletý Skot se ještě pokusil vzchopit za stavu 0:5, když si poprvé v setu ubránil svůj servis a vzápětí získal jeden brejk Federera. V osmé hře si Federer vybojoval první mečbol. Ten se podařilo Murraymu odvrátit, ale vzápětí musel čelit dalšímu. Ten už se podařilo Švýcarovi využít a mohl se tak radovat z prvního grandslamového titulu v letošní sezóně.

Spokojeni byli oba finalisté

"Musím říct, že je to speciální moment v mé kariéře. Po té těžké sezóně získat tento titul, znamená to pro mě hrozně moc. Byly to tady pro mě dva neuvěřitelné týdny," řekl na Eurosportu Federer bezprostředně po zápase. "Chtěl bych pogratulovat Andymu za to, že odehrál skvělý turnaj. Myslím, že mu bude patřit budoucnost. Tenis se nyní nachází ve skvělé fázi, která je plná úžasných hráčů," dodal světový hráč číslo dva.

Spokojený byl nakonec i Murray, pro něhož bylo finále na US Open vůbec prvním grandslamovým finále. "Odehrál jsem skvělý turnaj. Nakonec jsem se střetnul s nejlepším hráčem historie," sklonil poklonu Federerovi. "Budu se chtít ještě zlepšit. Zápasy zde na kurtu Artura Ashe pro mě byly nejlepšími zážitky v mé kariéře," dodal Murray.

US Open, muži:
Dvouhra - finále:
Federer (2-Švýc.) - Murray (6-Brit.) 6:2, 7:5, 6:2.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články