Hlavní obsah

Liberec prošel úspěšně závěrečnou inspekcí před MS

LIBEREC

Čtyři měsíce před startem mistrovství světa v klasickém lyžování proběhla včera v Liberci finální inspekce zástupců Mezinárodní lyžařské federace FIS. Organizační výbor šampionátu v čele s prezidentkou Kateřinou Neumannovou odprezentoval stav příprav na všech úrovních a delegáti FIS odjížděli bez vážnějších připomínek. Kompletní zprávu s komentářem federace vypracuje během týdne.

Článek

„Prezident FIS Gian Franco Kasper po jednání prohlásil, že přijel do Liberce s několika drobnými dotazy. Na všechny dostal odpověď, a proto může odjet spokojený. Podle něj není důvod k obavám, že by mistrovství neproběhlo úspěšně,“ tlumočil pro Sport.cz slova šéfa federace tiskový mluvčí OV Zdeněk Soudný. „Inspekci lze hodnotit jako úspěšnou. Nebyla to asi jednička s hvězdičkou, ale ze strany FIS jsme prošli,“ dodal Soudný.

Pořadatelé prezentovali přípravu komplexně, od organizace na sportovištích, hodnocení stavebních úprav, záležitosti bezpečnosti, dopravy, ubytování, prodeje vstupenek až po finanční aspekty celé akce. „Testovací závody Světového poháru odhalily v zimě řadu nedostatků, na jejichž odstranění jsme se zaměřili. Hodně práce bylo odvedeno, ale čekají nás ještě těžké měsíce,“ podotkla Neumannová. Zástupci FIS měli řadu připomínek k vyřešení ubytování a marketingovým otázkám.

Práce na sportovištích finišují

V běžeckém areálu ve Vesci již byla dokončena drenáž zajišťující lepší odvod vody a sníh tak v areálu vydrží při nepřízni počasí déle. „Stadión je již také zatravněný. V prostoru startu a cíle byly odstraněny valy, čímž se zvětšil prostor pro závodníky i novináře, podle požadavků FIS byl také upraven prostor pro testování,“ popisoval úpravy manažer běžeckého areálu Robert Heczko.

Dokončovací práce probíhají také ve skokanském areálu na Ještědu. Připravenost můstků otestovali závodníci před necelými dvěma týdny při finále letní Grand Prix a pracuje se hlavně na diváckém zázemí. Ještě v únoru blátivé cesty jsou vyasfaltované, pod můstky finišuje stavba hlavní tribuny. „Dokončena bude do konce měsíce,“ řekl šéf areálu Lukáš Týfa.

Do konce října také budou v obou areálech nainstalována kompletní sestava sněžných děl, která s prvním mrazy začnou vyrábět pro potřeby šampionátu sníh. „Připraveny jsou také dvě výrobny sněhu nedaleko Liberce,“ hlásila Neumannová technickým delegátům FIS. Jednání přihlíželi také vyslanci příštích šampionátů v norském Oslo a italském Val di Fiemme a nechyběli ani organizátoři zimní olympiády ve Vancouveru.

V pondělí byla též představena plánovaná podoba místa pro medailové ceremoniály před libereckou radnicí. Scénu, jejíž dominantou bude symbolické ztvárnění vysílače na Ještědu, navrhl architekt a herec David Vávra, nad prostorem pro diváky budou ceremoniálům přihlížet vznášející se sochy skokanů na lyžích z dílny Michala Gabriela.

Reklama

Související témata: