Hlavní obsah

Šimůnkovi v září operovali nemocné srdce, teď už zase řádí na kole

PRAHA

Těžké chvíle prožíval těsně před startem cyklokrosové sezóny český reprezentant Radomír Šimůnek. Místo toho, aby rovnýma nohama skočil do závodů, musel na operaci, která odstranila vrozenou srdeční vadu.

Článek

„Všechno propuklo 27. srpna, kdy jsem jel v rámci přípravy menší silniční závod v Overijse. Byl tam kopec a hned po něm sjezd dolů. A mně se právě při tom sjezdu rozbušilo srdce. Tep vyletěl na 220 a věděl jsem, že je něco špatně. I když jsem pak slezl z kola, měl jsem v klidu 190,“ popisuje jezdec belgické stáje Palmans-Cras.

Hned zamířil na vyšetření do nemocnice. „Lékaři odhalili nějakou menší vadu mezi předsíní a komorou. Říkali, že je to vrozené. Už se mi to předtím dvakrát za život stalo, ale nikdy ne na kole. V Belgii jsem podstoupil zákrok a doktoři říkali, že to nebyla žádná těžká operace,“ prozrazuje. „Zůstal jsem v nemocnici přes noc a druhý den jsem mohl domů. Lékař mi oznámil, že by po zákroku mělo být všechno v pořádku a povolil mi za čtyři dny zlehka začít trénovat,“ říká Šimůnek.

Panice nepropadal

I když před zákrokem na operačním stole pořádně nevěděl, co ho čeká, panice nepropadal. „Říkal jsem si: Co tě nezabije, to tě posílí. Vůbec jsem si nepřipouštěl, že by to mělo být nějak závažné,“ tvrdí syn čtyřnásobného mistra světa. „Nakonec jsem rád, že všechno takhle dopadlo a já mohl zase začít závodit,“ oddychne si.

Kvůli zmíněným trablům ztratil čtrnáct dní tréninku. „S tátou jsme trochu museli upravit program. Se známým jsem odjel na pět dní na Mallorku a pomohlo to,“ přiznává pětadvacetiletý borec.

Čekal, že vstup do sezóny bude pozvolnější. Minulý víkend byl na prvním závodě Superprestige devatenáctý. Ale teď v sobotu vyhrál závod v belgickém Lebbeke, kde za sebou nechal řadu skvělých závodníků typu Wellense či Nijse. A v neděli byl těsně čtvrtý na Světovém poháru v Kalmhoutu. „Nečekal jsem, že to půjde takhle rychle. Ale je to pro mě obrovská vzpruha do dalšího tréninku. Vím, že mám i na ty nejlepší. Před svěťákem v Táboře je to dobré zjištění,“ vzhlíží už k nedělnímu závodu.

„V Táboře na trati nechám, co ve mně bude. Ale těžko můžu dopředu tvrdit, že tam budu na bedně. Každý závod je jiný,“ míní Šimůnek, jemuž hodně prospívá trénink s belgickým týmovým kolegou Nielsem Albertem, vycházející hvězdou světového cyklokrosu. „Má opravdu velkou formu. Přešel z třiadvacítky do elitní kategorie a je velkým oživením. Skoro pořád spolu trénujeme a jsme velcí kamarádi,“ uzavírá pátý muž z lednového mistrovství světa v Trevisu.

Reklama