Hlavní obsah

Boxer Kraj: Nejlepší by bylo, kdybych Fragomeniho rychle knokautoval

Marek BurkertPrávo

Dva dny už Rudolf Kraj přebývá v Miláně, kde se v pátek rozhodne o tom, zda si jako první Čech v historii odnese z ringu pás profesionálního mistra světa v boxu. Stačí „maličkost“. Sundat Itala Giacobba Fragomeniho. „Jakmile bude výsledek na body, moje šance se snižují. Italové všechno platí, tak budou sudí tlačit soupeře,“ tuší 30letý český boxer.

Foto: PRÁVO/Petr Hloušek

Český boxer Rudolf Kraj.

Článek

Rodinu jste s sebou do Itálie nevzal, proč?

Ono je to tak lepší. Manželka by při zápase stejně byla v hotelu. Navíc bývám před zápasem dost nervózní. Ty čtyři dny to bez rodiny nějak zvládnu.

Kdo vás v Miláně doprovází z vaší stáje Spotlight?

Letěli jsme s trenérem, masérem, pak tu jsou dva lidi z ochranky.

Myslíte, že v Itálii budete bodyguardy potřebovat?

To je pro jistotu. Nikdy nevíte, co se může stát, jaké bude prostředí. Taky mi doporučili, abych si nedával žádné pití třeba někde v restauraci. Už se párkrát stalo, že boxerovi někdo do skleničky něco nasypal... Sichr je sichr!

Atmosféra v hlavním sále kasina PalaLido asi bude vůči vám dost nepřátelská. Kdy jste naposled boxoval v takovém prostředí?

V profících nikdy. Ale v amatérech jo. Když jsme třeba boxovali slovenskou ligu a přijeli jsme do Vranova, tak to byla síla. Ale ring je pořád stejnej a já jsem už starej dost.

Italská strana vám údajně dělala problémy i se vstupenkami pro známé. Je to tak?

Reagovali až týden před začátkem zápasu, což není zrovna standardní. Ale nakonec by se v Miláně mělo objevit kolem padesátky mých kamarádů, já sám objednával skoro třicet lístků.

Nemrzí vás, že váš životní zápas nebude vysílat žádná z českých televizí? Italové prý chtěli za přenos sedmkrát víc, než byla částka za poslední duel Vitalije Klička.

A co s tím můžu dělat? Škoda to je. Ale hlavně musím vybojovat ten titul. Pak třeba budu obhajovat v Praze a o takový zápas bude větší zájem.

V ringu se v pátek utkáte s o devět let starším Italem Fragomenim. Co od něj čekáte?

O taktiku moc nepůjde. Musím ho sundat. Jakmile to bude na body, šance se snižují. Italové všechno platí, takže sudí budou tlačit soupeře. Bylo mi ale řečeno, že zápasu bude přítomen prezident profesionální organizace WBC Sulaiman, tak snad bude rozhodování férovější.

Fragomeni prohlásil, že se bojí začátku, než se zahřeje na svou provozní teplotu.

Nejlepší by byl rychlý knokaut, o tom žádná! Uvidíme, musím ho zkrátka přejet.

V eliminačním zápase jste porazil Američana Godfreyho, který je považován za mnohem lepšího boxera, než je Fragomeni. Cítíte, že případná porážka s Italem by byla brána vašimi fanoušky jako zklamání?

Godfrey je výborný boxer, ale úplně jiný než Fragomeni. U Američana hraje velkou roli taktika, kdežto Ital bude zabalenej a půjde neustále dopředu. To je jeho styl.

Ve sparinzích jste se připravoval s posledním Fragomeniho sokem Bulharem Semerdějevem. Co vám o Italovi prozradil?

Nic. Prohrál s ním. Ale on byl z těch našich sparingů dost vyřízenej. Už se mu nechtělo. Tak musel zaskočit i jeden litevský boxer, který má podobný styl jako Fragomeni.

V posledním roce vás opakovaně trápil bolavý loket. Zvládne zátěž titulového zápasu?

Dostal jsem nějaké injekce, vitamíny. To půjde. Musí!

Čeští boxeři v zápasech o mistra světa:
4. 5. 1935 (IBU)
Vilda Jakš vs. Thile (Fr.) prohra ve 14. kole tko.
26. 4. 2008 (WBO)
Lukáš Konečný vs. Dzinziruk (Ukr.) porážka na body
24. 10. 2008 (WBC)
Rudolf Kraj vs. Fragomeni (It.) ??????
v závorce za datem konání je zkratka profesionální organizace, o jejíž titul šlo

Reklama