Hlavní obsah

Boxer Kraj v duelu o profesionální titul neuspěl, prohrál na body

Boxer Rudolf Kraj prohrál zápas o titul profesionálního mistra světa. V Miláně v pátek v duelu o titul organizace WBC v polotěžké váhové kategorii podlehl domácímu Giacobbovi Fragomenimu 0:3 na body. Rozhodčí zápas předčasně ukončil v osmém kole kvůli zraněnému obočí italského boxera.

Článek

Třicetiletý Kraj, který má ve své sbírce stříbrnou medaili z olympijských her i bronz ze světového šampionátu, se mohl stát prvním českým profesionálním mistrem světa. Před ním absolvovali zápasy o titul dva čeští boxeři: v roce 1935 neuspěl Vilda Jakš proti Marcelu Thilovi z Francie, Lukáš Konečný letos prohrál na body s Ukrajincem Sergejem Dzinzirukem.

Zápas začal v téměř vyprodané sportovní hale PalaLido až ve 23:30. Kraj, jenž nastoupil do ringu za ohlušujícího pískotu, začal opatrně, přesně jak před duelem sliboval. Už v druhém kole se mu ale podařilo Fragomeniho několikrát přesně zasáhnout. Zkušenější, o devět let starší Ital, jenž se tradičně držel ve středu ringu, však nezůstával nikterak pozadu.

V třetím kole viděli nadšení diváci, mezi kterými bylo často slyšet i několik desítek Čechů, sérii tvrdých úderů na obou stranách. Následující minuty ale zcela ovládl Fragomeni, jenž Kraje zasypal řadou zásahů. Český boxer byl viditelně otřesen, podle rozhodčích však první třetina duelu skončila nerozhodně.

Kraj roztrhl Fragomenimu obočí

V pátém kole se zápas opět vyrovnal. Stříbrnému medailistovi z olympiády v Sydney, o pět centimetrů vyššímu než soupeř, se podařilo oklepat se, v šestém kole ale opět často inkasoval a Ital měl navrch. Následně ale Kraj roztrhl Fragomenimu obočí a utkání muselo být na chvilku přerušeno. Mělnický rodák, jenž vypadal, jako by mu docházely síly, se nechal strhnout atmosférou, až jej trenér musel brzdit.

V osmém kole nechal japonský ringový rozhodčí Fragomeniho opět ošetřovat a následně duel předčasně ukončil. Rozhodly tudíž body, na které nakonec vyhrál domácí borec. Lepší hodnocení získal ve čtyřech ze sedmi ukončených kol. Všichni tři rozhodčí zápas ohodnotili výsledkem 77:74.

Kraj tak po 14 vítězných duelech v profiringu poprvé prohrál. Podle sázkových kanceláří byl přitom favoritem: na jeho výhru byl vypsán kurz 1,4, zatímco na vítězství Fragomeniho 2,8.

Kraj litoval předčasného konce

"Dopadlo to, jak to dopadlo. Je to škoda. Ani jednou jsem nebyl, jak se říká, zhulenej. Jeho údery byly tlačené, nebyly to bomby," řekl Kraj novinářům po prohrané bitvě. Rozhodnutí ringového arbitra jej navíc dost zaskočilo. Fragomeni totiž nevypadal výrazně indisponovaný. "Viděl jsem doboxovat zápasy, ve kterých měli boxeři otevřené celé obočí. Tady to bylo kousek a ani jsem si nevšiml, že by mu tekla krev," kroutil hlavou.

Předčasné ukončení duelu nahrálo domácímu Italovi. Podle dostupných informací totiž vyhrál čtyři ze sedmi ukončených kol. "Je pravda, že jsem byl vyšťavený, ale když se mu v posledním kole otevřelo obočí, tak jsem ožil. On už taky začínal být unavený a myslím si, že díky tomu to taky stopli. Věděli, že vedl a nechtěli riskovat, co by se mohlo stát v dalších kolech," uvedl Kraj

Reklama