Hlavní obsah

Řím ztratil šanci hostit OH 2020, nedostal záruky od vlády

ŘÍM

Plány Říma na pořádání letních olympijských her v roce 2020 zkrachovaly. Italská metropole dnes nedostala od vlády finanční záruky, které od kandidátských měst vyžaduje Mezinárodní olympijský výbor. O rozhodnutí kabinetu informoval premiér Mario Monti den před vypršením termínu pro odevzdání detailně zpracovaných přihlášek. Zbylými adepty jsou Baku, Madrid, Tokio, Istanbul a Dauhá.

Článek

Monti uvedl, že v době ekonomické krize by bylo financování olympijského projektu z peněz daňových poplatníků nezodpovědné. "Došli jsme k jednoznačnému závěru, že v současné situaci naší země nemůže vláda takové záruky poskytnout," prohlásil premiér.

"Itálie může a musí mít ambiciózní cíle. Naše vláda se také soustředí na růst, ne pouze na omezování, ale v téhle době se podle nás Itálie nemůže zavázat k takovýmto garancím, které by dávaly v sázku peníze daňových poplatníků," uvedl Monti.

Celkové náklady na pořádání OH v Římě byly podle agentury AP vyčísleny na 12,5 miliardy dolarů (zhruba 238 miliard korun). Loni v listopadu italská metropole, která se přihlásila s kandidaturou jako první ze všech měst, schválila na přípravu projektu rozpočet ve výši 818 milionů korun.

"Monti nám řekl ne. Jsme z toho velmi smutní," řekl předseda Italského olympijského výboru Gianni Petrucci. "Po dvou letech tvrdé práce se náš sen najednou rozplynul. Z takovéhohle rozhodnutí na poslední chvíli mám samozřejmě opravdu opravdu špatný pocit. Měli by mít více respektu. Ale jak jsem řekl s velkým přesvědčením premiérovi Montimu, udělali jsme, co jsme mohli," prohlásil Petrucci.

Členové přípravného výboru se prý vehementně snažili Montiho přesvědčit, ale marně. "Strávili jsme při rozhovorech hodiny, ale vzhledem k všeobecné ekonomické situaci si (Monti) tvrdě stál na svém," uvedl místopředseda MOV Mario Pescante. "Ztratili jsme velkou šanci. Ten projekt byl seriózní i z ekonomického hlediska, ale rozhodnutí padlo po důkladných rozvahách, takže to musíme přijmout," dodal.

Zástupci Říma počítali s využitím řady olympijských areálů z roku 1960 včetně hlavního stadionu. Představitelé italské vlády už dříve naznačili, že by bylo lepší usilovat o pořádání her až v roce 2024.

Proti pořádání her v roce 2020 se nedávno vyslovil legendární italský sprinter a bývalý člen Evropského parlamentu Pietro Mennea. "Náš národ ničí děsivá ekonomická krize. Jak bychom mohli o něčem takovém uvažovat. Země má teď jiné priority. Olympiáda bez nákladů neexistuje. Když to Řím vzdá na rok 2020, neznamená to, že už nikdy nebude moct hry uspořádat," uvedl v lednu olympijský vítěz z Moskvy.

Pořadatele LOH v roce 2020 vybere Mezinárodní olympijský výbor v září příštího roku v Buenos Aires. Podle sázkové kanceláře William Hill je po vyřazení Říma z boje hlavním favoritem Tokio (2,5:1), za nímž následují Madrid (3,25:1), Istanbul (5:1), Dauhá (7:1) a Baku (9:1).

Tokio a Dauhá odevzdaly požadovanou dokumentaci MOV v pondělí, dnes je následovaly Madrid a Baku. Istanbul má své materiály předat v poslední možný den ve středu.

Reklama

Související témata: