Hlavní obsah

Finsko - Česko 2:3Čeští hokejisté domů s prázdnou nepojedou. Po bitvě s Finy obhájili bronz

MinutaMin. Tým Hráč Akce
13. Průcha 0 : 1
17. Pyörälä 1 : 1
18. Novotný 1 : 2
20. Krejčí 1 : 3
50. Jokinen 2 : 3
Záznam online reportáže

Helsinky
Aktualizováno

Za velikou dřinu přišla medailovou odměna. Čeští hokejisté dokázali vyhrát na MS v Helsinkách nedělní zápas o bronz s domácími Finy a obhájili tak loňský bronz z Bratislavy. Bylo to doslova ubojované, ale hráči předvedli velikou vůli a touhu nevracet se domů s prázdnou.

Foto: Grigory Dukor, Reuters

Radost českých hokejistů po vítězství nad Finy v duelu o bronz

Článek
Fotogalerie

Čeští hokejisté přitom k poslednímu utkání na turnaji museli nastoupit bez zraněných útočníků Erata s Michálkem a do branky trenér Hadamczik poslal Štěpánka, který svou jistotou hned od začátku bral domácím střelcům sebedůvěru.

Finové se na vážnější ohrožení gólmana nezmohli ani v přesilovce, vůbec první, které musel národní tým ve vyřazovací části šampionátu čelit. Do veliké šance se naopak dostal hned při návratu z trestné lavice Tenkrát, který jel sám na brankáře. Blafák ale skončil na Vehanenově levém betonu.

Jak správně naložit s početní výhodou předvedlo české mužstvo při Niskalově vyloučení, kdy po Krajíčkově střele dostal kotouč do sítě před brankou clonící Průcha. Finové se dočkali vyrovnání, když Pyörälä prošel přes obránce a trefil mezírku ve Štěpánkových betonech.

Krejčí dal před první sirénou vítězný gól

Naštěstí přišla blesková česká reakce. O 29 sekund později Novotný uplatnil důraz v brankovišti a propasíroval puk za Vehanena. Ještě do přestávky to pak bylo 3:1 pro národní tým, neboť Krejčí 53 vteřin před koncem zakončil přečíslení po kombinaci s Hemským prakticky do prázdné branky.

Finové si od druhé třetiny lepším pohybem i agresivnější stylem hry snažili vynutit tlak, naráželi už ale ve středním pásmu na dobře zformovanou bránící českou pětici. Reprezentanti především v defenzívě dřeli, snažili se nedat domácím prostor, a kdyby Krejčímu v dalším přečíslení puk nepřeskočil hokejku, mohlo být ještě veseleji.

Za hrdinu byl především Štěpánek, který pochytal šance Immonena i Koiva a především v úvodu třetího dějství Kontioly, který se před ním ocitl úplně sám. Při Nakládalově vyloučení za krosček už ale přesně do horního růžku pálil Jokinen.

Kontaktní gól Finy hodně nabudil, docela horko bylo před českou brankou při Nedvědově trestu za sekání. Štěpánek ale ustál střely Jokinena i Filppuly. Národní tým pak musel ještě přežít třetí Nakládovo vyloučení v poslední třetině i více než minutovou hru Finů bez brankáře, ale obstál při všem a dočkal se za to bronzové odměny.

Hokejové MS, zápas o 3. místo
Finsko - Česko 2:3on-line
Branky: 17. Pyörälä, 50. Jokinen – 13. Průcha, 18. Novotný, 20. Krejčí, hlavní rozhodčí Bulanov (Rus.) a Kurmann (Švýc.), vyloučení 4:6, využití 1:1, 12 879 diváků, třetiny 1:3, 0:0, 1:0.
Finsko: Vehanen Mäenpää, Hietanen, Kukkonen, Jaakola, Niskala, Salmela, Väänänen, Järvinen – J. Jokinen, M. Koivu, Filppula – Pihlström, Kontiola, Joensuu – Kiiskinen, N. Kapanen, Komarov – Pyörälä, Immonen, Granlund.
Česko: Štěpánek – Nakládal, Němec, Čáslava, Krejčík, Krajíček, Mojžíš, Blaťák – Frolík, Plekanec, Tenkrát – Hemský, Krejčí, Průcha – Koukal, Nedvěd, Vondrka –Kašpar, Novotný, Petružálek.

Reklama

Související témata:

Pavouk - Mistrovství světa v ledním hokeji 2012

  • Čtvrtfinále

  • 17.05.12      12 : 00
    Kanada Kanada Slovensko Slovensko
    3 : 4
  • 17.05.12      20 : 15
    Švédsko Švédsko Česká republika Česko
    3 : 4
  • 17.05.12      14 : 45
    Ruská federace Rusko Norsko Norsko
    5 : 2
  • 17.05.12      17 : 30
    Spojené státy USA Finsko Finsko
    2 : 3
  • Semifinále

  • 19.05.12      17 : 30
    Česká republika Česko Slovensko Slovensko
    1 : 3
  • 19.05.12      13 : 30
    Ruská federace Rusko Finsko Finsko
    6 : 2
  • Finále

  • 20.05.12      19 : 30
    Slovensko Slovensko Ruská federace Rusko
    2 : 6
  • 20.05.12      15 : 00 O 3. místo
    Česká republika Česko Finsko Finsko
    3 : 2