Hlavní obsah

Hokejista Vladimír Vůjtek ukončil hráčskou kariéru

OSTRAVA

Hokejový útočník Vladimír Vůjtek se ve čtyřiatřiceti letech rozhodl pro konec aktivní kariéry. Bronzový medailista a vítěz produktivity na mistrovství světa 1997 ji symbolicky zakončil v mateřských Vítkovicích, které s Vůjtkem po sezóně ukončily spolupráci. Vyhlášený technik prošel ve svém hokejovém životě osmnácti kluby.

Foto: PRÁVO

Vladimír Vůjtek mladší.

Článek

"Přemýšlel jsem nad tím asi měsíc. Nakonec jsem se rozhodl, že už se s rodinou nechci zase někam stěhovat," vysvětlil dnes Vůjtek novinářům. Vítkovický odchovanec počítal, že kariéru zakončí v Ostravě, ale nečekal, že už letos. "Když jsem v lednu zrušil smlouvu v Curychu, myslel jsem, že ještě nějaký rok odehraju ve Vítkovicích a pak tady i skončím. Situace se ale změnila, po sezóně jsem se stal nežádoucím," poznamenal Vůjtek.

Podle zákulisních informací si Vůjtek nepadl do oka s novým vedením vítkovického hokeje. Kdyby vloni nepřišli do vedení klubu noví lidé, útočník by zřejmě pokračoval. "Pod bývalým vedením bych určitě hrál dále," připustil.

Nechce se nechat přemluvit k návratu

Přestože o nabídky by schopný útočník neměl nouzi, agenta už nepověřil sháněním nového angažmá. "Mohl jsem jít hned do Finska, ozvali se znovu i ze Švýcarska, ale manažerovi jsem řekl, že dokud se nerozhodnu, ať nic nedomlouvá a neshání. Touha zůstat doma a už se nikam netrmácet byla větší," řekl Vůjtek, který své rozhodnutí konzultoval i s otcem Vladimírem. Známý kouč ho naposledy vedl právě ve Vítkovicích. "Probral jsem to s ním, ale do rozhodnutí mi nemluvil," dodal.

Další měsíce si chce v hlavě srovnat myšlenky na blízkou budoucnost. Hokejové dění Vůjtek nechce opustit, na trenérskou dráhu ovšem nepomýšlí. "Nějaké představy mám. Chci zůstat u hokeje, který dělám celý život," naznačil. Nepředpokládá ani, že by se za pár měsíců nechal přemluvit k návratu. "Nikdy neříkej nikdy, ale v tuto chvíli to je definitivní rozhodnutí," prohlásil.

Bohatá a rozmanitá kariéra

S Vůjtkem se celou kariéru táhla pověst smolaře. Kvůli častým zdravotním problémům několikrát přišel o účast na mistrovstvích světa i olympijských hrách. Na mezinárodním poli nejvíce zazářil v roce 1997, kdy se stal nejproduktivnějším hráčem světového šampionátu a pronikl i do All Stars týmu.

Bývalý reprezentant odehrál i 110 utkání v zámořské NHL, do níž ho v roce 1991 draftoval Montreal. Kromě něj za Atlantikem působil v Edmontonu, Atlantě, Tampě Bay, Pittsburghu, v juniorském celku Tri City Americans a ve farmářských týmech Cape Breton Oilers, Las Vegas Thunder a Adirondack Red Wings. Na starém kontinentu hrál vedle Vítkovic za Spartu, finské Ässät Pori, Hämeenlinnu, ruské kluby z Čerepovce a Voskresensku a před posledním návratem do Vítkovic nastupoval ve Švýcarsku za Morges a Curych.

Reklama