Hlavní obsah

Neumannová vstoupí v Düsseldorfu do SP

Bezmála 150 závodníků z třiadvaceti zemí o víkendu zahájí Světový pohár v běhu na lyžích. O první body do seriálu, který by ráda letos vyhrála, bude usilovat ve své poslední sezóně v kariéře také olympijská vítězka Kateřina Neumannová. Závodit se bude stejně jako v minulých letech na umělé trati v Düsseldorfu na břehu Rýna. Připraven je 800 metrů dlouhý sprint volnou technikou.

Foto: www.neumannova.cz

Kateřina Neumannová

Článek

Neumannovou doplňují Helena Erbenová a Petra Markelová, ve sprintu mužů se na start postaví Dušan Kožíšek s Alešem Razýmem. Další čeští běžkaři včetně stříbrného olympijského medailisty Lukáše Bauera a bývalého mistra světa Martina Koukala vstoupí do Světového poháru až 18. listopadu ve švédském Gällivare.

Novinkou v letošní sezóně bude takzvaná Tour de Ski. Seriál osmi závodů v deseti dnech na území tří států začne 29. prosince v Novém Městě na Moravě a skončí 7. ledna v italském Val di Fiemme. "Nemám strach z toho závodění, spíš z cestování," uvedl již dříve Bauer a ve stejném duchu hovořila i Neumannová.

Nejlepší běžci v Tour de Ski si rozdělí milión švýcarských franků, v přepočtu asi 19 miliónů korun. Seriál se pojede na principu cyklistických etapových závodů, časy z jednotlivých dílů se budou sčítat. Z Tour nelze odstoupit a znovu se vrátit. Body do pořadí Světového poháru se budou udělovat až po posledním závodu a vítěz jich získá 400 a k tomu 150 tisíc švýcarských franků. "Zpopularizuje to lyžování," je přesvědčen ředitel běhů mezinárodní federace FIS Jürg Capol, který s nápadem přišel.

Björgenová je z Tour nadšená

Nová soutěž bude velmi náročná, závodníky čekají prolog, dva sprinty a pět dlouhých závodů. Tour vyvrcholí 6. a 7. ledna a do úplného finiše se bude šplhat do vrchu. Do posledního závodu budou lyžaři startovat podle průběžného pořadí a v závěru je čeká čtyřkilometrové stoupání do Alpe Cermis.

"Těším se, je to skvělý nápad. Osm závodů během deseti dní, perfektní mix sprintů a závodů na delších tratích. To nemůže být lepší," nechala se slyšet šestadvacetiletá vítězka Světového poháru Marit Björgenová, která se v letošní sezóně soustředí na Tour a na mistrovství světa. Některé další závody Světového poháru prý vynechá.

Nápad nadchl i německého obhájce celkového vítězství v SP Tobiase Angerera z Německa. "Kromě MS v Sapporu se soustředím samozřejmě na Tour de Ski. Bude to vzrušující prodloužený týden. Tour bude hodně důležitá, bude hrát rozhodující roli v umístění ve Světovém poháru," mínil Angerer. "Pro mě to bude vrchol sezóny. Nemůžu se jen upínat na světový šampionát," řekl Koukal.

Sníh do teplého počasí

O víkendu se v Düsseldorfu představí olympijský vítěz ve sprintu Švéd Björn Lind, olympijský šampión ve sprintu dvojic Ital Christian Zorzi i Angerer a Björgenová. Z německých lyžařů bude chybět pouze zraněný Axel Teichmann a René Sommerfeld, který společně s tréninkovým partnerem Lukášem Bauerem odložili start do sezóny až do Švédska. Na páté vítězství v Düsseldorfu za sebou bude útočit Švéd Peter Larsson.

Na trať na nábřeží přiveze 180 nákladních aut 4000 metrů krychlových speciálně vyrobeného sněhu, který by měl přestát i teplejší počasí. Sobotní program začíná ve 13:00, finále jsou připravena na 16:20. Nedělní sprint dvojic má stejný začátek, finále bude o hodinu a půl později.

Program SP:
28. říjnaDüsseldorfsprint volně mužů a žen
29. říjnaDüsseldorfsprint volně dvojic mužů a žen
18. listopaduGällivare10 km volně ženy, 15 km volně muži
19. listopaduGällivare4x5 km ženy, 4x10 km muži
25. listopaduKuusamosprint klasicky mužů a žen
26. listopaduKuusamo10 km klasicky ženy, 15 km klasicky muži
8. prosinceAostasprint volně mužů a žen
10. prosinceCogne/Val d'Aosta15 km skiatlon ženy, 30 km skiatlon muži
16. prosinceLa Clusaz15 km volně s hromadným startem ženy, 30 km volně s hromadným startem muži
17. prosinceLa Clusaz4x5 km ženy, 4x10 km muži
Tour de Ski:
29. prosinceNové Město na Moravěprolog ženy (3 km klasicky), prolog muži (4 km klasciky)
30. prosinceNové Město na Moravě10 km skiatlon ženy, 15 km skiatlon muži
31. prosinceMnichovsprint volně mužů a žen
2. lednaOberstdorf10 km skiatlon ženy, 20 km skiatlon muži
3. lednaOberstdorf10 km klasicky ženy, 15 km klasicky muži
5. lednaAsiagosprint volně mužů a žen
6. lednaVal di Fiemme15 km klasicky s hromadným startem ženy, 30 km klasicky s hromadným startem muži
7. lednaVal di Fiemme10 km volně stíhací závod ženy, 15 km volně stíhací závod muži
Pokračování SP:
20. lednaRybinsk15 km skiatlon ženy, 30 km skiatlon muži
21. lednaRybinsksprint dvojic klasicky mužů a žen
27. lednaOtepää10 km klasicky ženy, 15 km klasicky muži
28. lednaOtepääsprint klasicky mužů a žen
3. únoraDavos10 km volně ženy, 15 km volně muži
4. únoraDavos4x5 km ženy, 4x10 km muži
15. únoraČchang-čchunsprint klasicky mužů a žen
16. únoraČchang-čchun10 km volně ženy, 15 km volně muži
10. březnaLahtisprint volně mužů a žen
11. březnaLahti10 km klasicky ženy, 15 km klasicky muži
14. březnaDrammensprint klasicky mužů a žen
17. březnaOslo30 km klasicky ženy, 50 km klasicky muži
21. březnaStockholmsprint klasicky mužů a žen
24. březnaFalun15 km skiatlon ženy, 30 km skiatlon muži
25. březnaFalun4x5 km ženy, 4x10 km muži.

Reklama

Související témata: