Hlavní obsah

Lacině ztracená výhra. A po hloupých chybách, zlobil se na hráče po remíze se Švédy trenér Lavička

Praha

Rozčarování neskrýval. Aby ne, když chce v letošní sezóně se Spartou navázat na loňské úspěšné tažení Evropskou ligou, které se zastavilo až ve vyřazovací části a na pozdějším vítězi Chelsea k tomu. Přitom do kvalifikace vstoupil jeho tým hodně rozpačitě. „Hloupě a lacino jsme nechali soupeře vyrovnat, takže jsme si postupové vyhlídky sami zkomplikovali," netajil zklamání sparťanský trenér Vítězslav Lavička po remíze 2:2 se švédským BK Häcken v prvním duelu druhého předkola Evropské ligy.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Sparty Praha Vítězslav Lavička po utkání 2. předkola Evropské ligy s BK Häcken.

Článek
Fotogalerie

Výhra se vám doslova vnucovala, jenže devět minut stačilo, aby váš tým zkolaboval a přišel o vítězství. Máte vůbec vysvětlení pro tak nepochopitelné selhání?

Také jsem očekával, že po dvou vstřelených gólech budeme silnější v kramflecích, projevíme větší sebevědomí a třeba soupeře dorazíme třetí brankou.

Znamená to snad, že vaši svěřenci v ten moment protivníka podcenili a podlehli klamu, že utkání už bez problémů dovedou do vítězného konce?

Nemyslím, že by šlo o podcenění. Zvláště, když jsme měli před očima dva dny starou plzeňskou zkušenost. Jenže ona na rozdíl od nás po podobném průběhu zápas zvládla a vyhrála.

Nemáte na šokujícím zvratu i vy svůj díl viny? Nebylo chybou střídat Hušbauera, který do té doby patřil k nejlepším na hřišti?

Odpracoval skutečně velmi dobrý zápas, ale my prostě chtěli vnést do středové řady novou energii, takže jsme poslali na hřiště Vacka. Hned poté jsme sice inkasovali první gól, přesto si nemyslím, že by střídání bylo chybou.

Jenže po inkasované brance se mužstvo zhroutilo. Přitom ji soupeři nabídlo, neboť Vácha vyrobil uprostřed hřiště neskutečnou chybu, když odevzdal míč soupeři...

Do té doby hrál dobrý zápas, jenže jakmile namazal hostům na gól, šel jeho výkon dolů. Stejně jako výkon celého mužstva.

A chyba střídala chybu, takže vyrovnání muselo zákonitě přijít!

Zatímco první poločas byl z naší strany vydařený, neboť aktivní hrou v útoku a dostatečným tlakem jsme nenechali soupeře hrát a sami si vytvářeli příležitosti, druhá půle až tak kvalitní nebyla. Právě potřebná aktivita nám scházela. Navíc jsme se dopouštěli chyb... Před první inkasovanou brankou jsme ztratili míč uprostřed hřiště a nabídli hostům příležitost k rychlému brejku, i když jsme věděli, že právě na ně čekají, vzápětí jsme je nechali po autovém vhazování lacině a hloupě vyrovnat. Zformovaní jsme sice byli, důslední však nikoli.

Alarmující přitom bylo, že ani zkušení hráči nedokázali kolabující mužstvo uklidnit a devítiminutovou krizi ustát.

Také jsem očekával, že se ujmou vůdcovské role, protože mají nejvíc zkušeností. A že jejich podpora bude mnohem výraznější, než tomu bylo.

I tak jste se ještě zmohli na závěrečný nápor. Mohli jste nakonec přece jen vyhrát, ale stejně tak moc nescházelo, abyste inkasovali potřetí...

Dvě inkasované branky nás psychicky svázaly. Přesto jsme se pokoušeli dát ještě třetí gól, ale soupeř se s vypětím sil ubránil a je pravdou, že i on si vypracoval jednu nebezpečnou situaci, kterou Vaclík zlikvidoval.

Domácí remíza notně devalvovala roli favorita, v níž jste před konfrontací s Häckenem byli...

I my si představovali, že k odvetě pojedeme s jiným výsledkem. Remíza pro nás znamená komplikaci. Ve Švédsku budeme muset hrát na vítězství.

Postoupí Sparta po domácí remíze přes Häcken do dalšího kola kvalifikace o Evropskou ligu?
Ano
40,2 %
Ne
59,8 %
Celkem hlasovalo 14453 čtenářů.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články