Hlavní obsah

Liberec - Košice 3:0Nejdřív bída, pak tři údery a postup. Liberec se v EL utká s Astrou Giurgiu

MinutaMin. Tým Hráč Akce
54. Ďubek 1 : 0
81. Delarge 2 : 0
90. Šural 3 : 0
Záznam online reportáže

Aktualizováno

První půli prospal, po přestávce však Liberec povstal k solidnímu výkonu a slaví postup do 3. předkola fotbalové Evropské ligy. Po výhře 1:0 v Košicích porazil slovenský tým i v odvetě. Výhru 3:0 mu zajistily branky Ďubka, Delargeho a Šurala. Příštím soupeřem Severočechů bude Astra Giurgiu, úvodní zápas se hraje příští čtvrtek v Rumunsku.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Liberecký útočník Tomáš Ďubek (vlevo) a Lubomír Korijkov z Košic v odvetě 2. předkola Evropské ligy.

Článek
Fotogalerie

Už v 10. minutě sice stadión U Nisy jásal, neboť Michal Hamulák zblízka rozvlnil síť, jenže radost domácím zkazilo ofsajdové postavení letní posily Slovanu. Soupeř, který zahájil sezónu čtyřmi porážkami (1x ve slovenském Superpoháru, dvakrát v lize, doma s Libercem), ale nepřijel odevzdaný, v prvním poločase byl aktivnější.

Tak tak, že už v 23. minutě nezlikvidoval liberecký náskok. Martin Bukata ovšem nezkrotil propadnutý míč, jinak by pálil do odkryté branky. Hosté hrozili dál, byli nebezpeční, do šestnáctky létala ze stran spousta centrů.

Slovan, který v létě notně přebudoval mužstvo, působil nesehraně, navíc si svojí pasivitou koledoval o gól. Ten mohl přijít ve 33. minutě, kdy brankář Lukáš Hroššo vyboxoval balón pouze na hranici velkého vápna, Bukata však mířil nad. Do třetice mohli Slováci udeřit těsně před pauzou, kdy se sám před Hroššem zjevil Miroslav Viazanko, pokus o lob mu však nevyšel.

Domácí? V úvodním dějství velké nic. Sportovní ředitel Liberce Jan Nezmar se ukázal jako dobrý vizionář, neboť před dvojzápasem s Košicemi tvrdil, že od Slovanu nečeká herní exhibici, nýbrž že to proti slovenskému týmu půjde nově se rodící celek odbojovat...

Lepší druhý poločas

„Děláme si to sami, jsme všude druzí a daleko od sebe. Před zápasem se bavíme o pokoře a tohle je málo, takhle neporazíme ani divizního soupeře," zlobil se o přestávce stoper Jan Rajnoch. „Neudržíme vepředu balón, hned ho máme zpátky. Všichni musí přidat o sto procent," hromoval.

Obrázek ve druhé půli? Mnohem příznivější. Po bouřce v kabině se Slovan začal tlačit do útoku, kombinoval, jeho akce byly daleko přímočařejší.

A v 54. rozhodl o postupu, když střílený centr Josefa Šurala prodloužil do branky hlavou Tomáš Ďubek. Za této konstelace by hosté museli dát dva góly, což se zdálo nepravděpodobné. Stihli pouze nastřelit tyč. Postupový výsledek v závěru ještě přikrášlili parádní trefou Dzon Delarge a Josef Šural.

Evropská liga - odveta 2. předkola:
Liberec - Košice 3:0 (0:0)
Branky: 54. Ďubek, 81. Delarge, 90. Šural. Rozhodčí: Edvartsen - Lundberg, Gundersen (všichni Nor.). ŽK: Pavelka - Viazanko, Diaby. Diváci: 7100. První zápas: 1:0, postoupil Liberec.
Liberec: Hroššo - Coufal, Rajnoch, Karišik, Fleišman - Sackey - Delarge (87. Kolár), Pavelka, Ďubek (84. Hadaščok), Šural - Hamulák (75. Luckassen). Trenér: Slovák.
Košice: Tofiloski - Kavka, Ostojič, Bašista - Šinglár (77. Novák), Korijkov - Viazanko (67. Pačinda), Bukata, Sekulič - Skvašík (68. Haskič) - Diaby. Trenér: Látal.
Široki Brijeg - Mladá Boleslav 0:4 (0:1)
Výsledky dalších odvet 2. předkola EL, dvojice pro 3. předkolo

Reklama

Související témata: