Hlavní obsah

Atraktivní los. S Franzem a Rafou navrch, těší Lavičku. Bomba, jásá Straka

Praha

Před startem kvalifikace Ligy mistrů si dlouholetí letenští parťáci volali, že by na sebe mohli narazit. Jenže ani jeden z jimi vedených týmů se nedokázal do hlavní soutěže probít. Fotbalisté Sparty se tak se Slovanem Bratislava utkají až v základní skupině Evropské ligy. Vyhecovaný souboj z federálních časů bude také soubojem trenérů Vítězslava Lavičky a Františka Straky.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sparťanský trenér Vítězslav Lavička (v bílé košili) se raduje z vítězství nad Tallinnem.

Článek

„Atraktivní los. Také z pohledu cestování jsme ve velmi dobré skupině," pochvaluje si letenský kouč Vítězslav Lavička v rozhovoru pro sparta.cz.

„Slovan si všichni naši fanoušci přáli a bude to velké derby z federální doby. Těším se na setkání s Františkem Strakou, hráli jsme spolu za Spartu a i kvůli tomu to bude zajímavá konfrontace," libuje si Lavička. „Bude to velký dvojzápas nejen pro hráče, ale i pro fanoušky obou mužstev. S velkým nábojem. Slovan jsem sledoval při zápase v Borisově, kde bojovali o Ligu mistrů. Myslím si, že i účast v Evropské lize je pro Slovan velký úspěch."

Favoritem skupiny I je z prvního koše nasazená Neapol. „Hrála do poslední chvíle o Ligu mistrů, vypadla až s Bilbaem a v minulé sezóně skončila třetí v italské lize. Znovu se po čase potkáme s trenérem Rafou Benitézem, na to se těším," líčí Lavička.

„Budeme si chtít tradičně zjistit co nejvíce informací, o tomto víkendu začíná italská liga, takže k tomu bude ideální příležitost. Bude to soupeř na úrovni Ligy mistrů, o niž Neapol do poslední chvíle bojovala."

Čtvrtým do party je švýcarský tým Young Boys Bern. „To je pro mě v tuto chvíli neznámá, ale podle informací z kabiny, konkrétně od Radka Kováče, se jedná o velmi kvalitní tým. Také to bude nepříjemný protivník," avizuje Lavička.

Hamšík: Se Spartou bude derby

K největším hvězdám skupiny patří Marek Hamšík, slovenský záložník SSC Neapol a bývalý hráč Slovanu. „Velmi zajímavý los. Když jsem se před ním podíval na možné soupeře, tak jsem si všiml, že můžeme dostat jak Spartu, tak i bratislavský Slovan. A nakonec to tak i dopadlo. Všichni tři soupeři jsou kvalitní," reagoval na svém webu.

„Pro mě budou zápasy proti Spartě a Slovanu specifické. Vždyť na duel proti pražskému týmu se dívám jako na derby a v týmu belasých jsem zažil krásné roky. Se Slovanem jsem se stal mistrem jak v mladším, tak i starším dorostu. A v jeho dresu vstoupil do velkého fotbalu. Těším se i na to, že jak do Bratislavy, tak do Prahy za mnou přijedou členové rodiny a kamarádi," kvituje Hamšík.

Slovan: Tam nahoře nás má někdo rád...

Spokojenost vládne i v Bratislavě. „Myslím, že pro Slovan je to mimořádně atraktivní skupina. Tam nahoře nás má asi někdo rád. Máme Neapol s Markem Hamšíkem, bude se hrát československý duel se Spartou a je tam i soupeř ze Švýcarska," usmívá se Petr Kašpar, generální ředitel Slovanu.

„Pro diváky to bude určitě mimořádně atraktivní a já věřím, že opět vyprodáme domácí stadión. Samozřejmě soupeři jsou nároční, ale chceme uhrát více bodů, než se nám to ve skupině Evropské ligy podařilo naposledy," přeje si Kašpar.

„V Česku vybuchla sportovní bomba. Neskutečné ohlasy," reaguje trenér František Straka. „Dostali jsme Spartu, což je jedna věc, ale i další soupeři jsou atraktivní. Young Boys jsou neznámí a Neapol nemusím představovat. Určitě celé Slovensko se bude těšit na Marka Hamšíka. Moje minulost a Sparta - to je jen otázka novinářů. Pokud to budou chtít rozmazávat, tak do toho zapletou věci, které do fotbalu nepatří. Jsem spojený se Spartou a jsem na to hrdý. Každý máme svou profesi, a to by si všichni měli uvědomit. Na Spartu se těším. Doufám, že vše proběhne v přátelské atmosféře, ať vyhraje lepší," poukazuje Straka.

Postoupí Sparta do jarního play off Evropské ligy?
Ano
58,3 %
Ne
41,7 %
Celkem hlasovalo 21497 čtenářů.

Reklama

Související témata: