Hlavní obsah

Rozhodčí Černý si za skvělý rok vysloužil nominaci na EURO

Praha

Český futsalový rozhodčí Ondřej Černý z Prahy měl skvělý rok. Zapískal si prestižní akce v rámci UEFA Futsal Cupu a dokonce na sklonku roku dostal nominaci na únorové mistrovství Evropy v Belgii. V příštím týdnu navíc odpíská dvě přípravná utkání mezi Itálií a Slovenskem.

Foto: Michal Pavlík, Svaz futsalu FAČR

Rozhodčí Ondřej Černý uděluje žlutou kartu královéhradeckému futsalistovi.

Článek

Povedený rok 2013 vynesl českému sudímu Ondřeji Černému nominaci na EURO. Zpráva ho zastihla v předvánočním shonu. „Měl jsem obrovskou radost," říkal český rozhodčí. „Byl to takový předčasný vánoční dárek." Černého kariéra je aktuálně na nejvyšším bodě. „Momentálně je EURO vrcholem mé kariéry. Celkově rok 2013 je pro mě jako z říše snů, protože jsem pískal Final four a Elite round UEFA Futsal Cupu. Futsalové pískání se mi opravdu dařilo."

Velkou radost z Černého nominace měl i předseda Komise futsalu FAČR Otakar Mestek: „Pro Ondru to je velká čest, ale stejně tak i pro celý český futsal. Jsem rád, že ke Karlovi Henychovi nám vyrostla už druhá evropsky uznávaná osobnost mezi rozhodčími."

„Pro rok 2014 je Ondra nováček v top skupině rozhodčích a jede na mistrovství Evropy, což je jasný důkaz kvality českých rozhodčích," zdůraznil předseda Komise rozhodčích Radek Lobo a navázal: „Po Karlovi Henychovi je to další rozhodčí na vrcholné turnaje. Skvělá motivace pro mladé rozhodčí."

Černý by bral na EURO dva zápasy

Na ME by si chtěl Ondřej Černý zapískat co nejvíce zápasů. „Bavil jsem s Karlem Henychem, který tam byl několikrát. V systému, kde hraje dvanáct týmů, a jsou čtyři skupiny po třech, tak by bylo dobré odpískat dva zápasy. Tři utkání by byla skvělá," ví český sudí, který nemá vyloženě zápas, který by chtěl pískat: „Nemám žádný vysněný tým ani zápas. Každý odpískaný zápas na EURO je úspěch a obrovská zkušenost."

A jaké šance mají podle Černého samotní čeští reprezentanti? „Rozhodující zápas bude s Chorvaty. Pro náš tým je to o jednom zápase ve skupině. Španělé se dají porazit, jsou to jen lidé, ale spíše se očekává naše porážka. Pokud porazíme Chorvaty, postoupíme do čtvrtfinále a tam se uvidí, na koho narazíme," odpovídal Černý.

Na přípravu letí Černý do Itálie

V příštím týdnu hrají Italové přátelské utkání se Slováky a Ondřej Černý tam nebude chybět. „Do Itálie jsem mu domluvil výjezd s Massimem Cumbem, bývalým špičkovým rozhodčím, který nyní působí jako profesionální šéf futsalových rozhodčích v Itálii," vysvětloval šéf českých sudí Radek Lobo a pokračoval: „Ondra bude pískat dva přátelské zápasy Itálie - Slovensko v okolí Benátek. V rámci výměny rozhodčích pozvu jednoho Itala na zápasy našeho nároďáku. V rámci výměn, které jsem odstartoval před dvěma roky, odlétá v pondělí s nároďákem do Finska Karel Linhart, který je nováčkem na listině FIFA."

„Pro mě to bude pikantní zápas, protože budu pískat Slováky," usmíval se Černý, který letí do Itálie v pondělí. „Beru to jako dobrou přípravu na EURO. V Itálii jsem nikdy nepískal. Mluvil jsem s ostatními a prý tam lidi chodí a mají futsal rádi. Bude plná hala a bouřlivé prostředí, což je pro mě skvělé. Mám radši, když je vyprodáno, než když tam je padesát diváků. Dva roky zpátky jsem byl s reprezentací na turnaji v Brazílii a v hale bylo deset tisíc diváků. To byla úžasná atmosféra. Čím více lidí, tím lépe," dodal úspěšný rozhodčí.

Reklama