Hlavní obsah

Čeští futsalisté skončili na domácím ME až šestí, z výhry se raduje nakonec Bělorusko

Již minulostí je XI. mistrovství Evropy, které proběhlo v minulém týdnu v Praze a v Jilemnici. Český tým nakonec nesplnil očekávání a po vysoké prohře s Belgií skončil před branami semifinále. Nevyrovnané výkony naši reprezentanti potvrdili i v duelu o konečné 6. místo se Slovenskem, které zbytečně prohráli až po penaltovém rozstřelu. Novopečeným mistrem Evropy se poměrně nečekaně stali běloruští futsalisté, kteří ve finálovém duelu dokázali přehrát favorizované Belgičany. Bronz berou Katalánci po výhře nad ruskou sbornou.

Foto: Karol Smatana

Mustapha Aabassi z Belgie (v červeném dresu) byl vyhlášen nejlepším hráčem ME

Článek

Vzpomínku na bývalou federaci oprášili dnes futsalisté Česka a Slovenska ve vzájemném zápase XI. mistrovství Evropy v pražské sportovní hale. Český tým byl od začátku aktivnější a Mário Vozár dvakrát zasahoval proti šancím Fichtnera a Havrdy. V 5. minutě došlo ke střetu Ťažkého a Abraháma, kdy český hráč uviděl z rukou sudího Šupilova modrou kartu a musel odejít do sprchy. Češi potom dokonce šli dva samotní na Vozára, Šafránek ale svého spoluhráče trestuhodně neviděl. Mário Vozár byl stále bezchybný, slovenský celek toho v útočné fázi v úvodním dějství mnoho nepředvedl.

Také druhý poločas přinesl nápor Čechů, Slováci přeci jen občas vystrčili drápky a v sólovém nájezdu na Soukeníka se ocitl Pápež. Český tým trefil tyč Srkalem, aby v 9. minutě šel do vedení Cieslarem. Slováci čekali trpělivě na svoji šanci a v 15. minutě se zdálky trefil Papajčík. Obrat dokonal za minutu kapitán Nemeth a rázem to bylo 1:2. Vyrovnání na 2:2 přinesla střela Holečka dvě minuty před koncem. Šlo se do penalt, v nich měli Slováci pevnější nervy a českým hráčům se podařilo překonat Vozára pouze jednou. Naši východní sousedi berou 5. místo, Češi se v domácím prostředí musí spokojit se 6. místem.

Norové nestačili v souboji o 7. místo na Izrael

Jako den a noc jsou výkony norského týmu na evropském šampionátu. Po výborných výkonech v duelech s Běloruskem a také se Slovenskem v sobotu Seveřané překvapivě nestačili na Izrael a podlehli mu 2:3.

Je pravdou, že jejich vzájemný souboj v základní skupině A přinesl stejný výsledek, ale tenkrát se z výhry radovali Norové. Zde po vyrovnaném prvním poločasu 2:2 nakonec čtyři minuty před koncem vstřelil vítěznou branku Shimonitz, závěrečný nápor Norů vyrovnání nepřinesl.

Norové končí v turnaji na osmém místě, Baskové jsou devátí a Izrael může být velice spokojený s celkovým sedmým místem, i když jeho výkony tomu kolikrát neodpovídali, ale na to se historie už neptá.

Katalánci porazili v souboji o bronz RuskoV souboji o bronz na ME hráli Katalánci s Ruskem a po opatrném začátku šli hráči z Pyrenejského poloostrova do vedení Torrent Adria Garciou. Ruský tým byl ve druhé části první půle více na míči, Katalánci podnikali nepříjemné kontry. Oba soupeři se už potkali v základní skupině v Jilemnici, kde Rusové vyhráli 3:1. V závěru první půle ruský tým přidal, ale na vyrovnání to nestačilo a Katalánci vyhráli půli 1:0.

Ve druhém dějství se hrálo nahoru dolů, ruský celek srovnal z penalty Kozlovem. Katalánci vystřídali brankáře a Ortega Toni Tellez svůj tým v závěru několikrát podržel. Katalánci rozhodli o své výhře tečovanou střelou a na konci už svůj hubený náskok ubránili. Tím berou bronz a na ruskou sbornou tak zůstaly jen bramborové medaile.

Bělorusové přehráli ve finále překvapivě BelgičanyVe finále ME se utkali futsalisté Belgie a Běloruska. V úvodu zápasu tahali za kratší konec překvapivě Belgičané a za pasivitu byli potrestáni brankou ze 3. minuty kterou vstřelil Dmitrij Los. Poté se urodilo několik šancí na obou stranách a střelci dali vyniknout brankářům. Belgičané vyrovnali a dvě minuty před koncem šli Bělorusové do vedení, v dramatickém a hektickém závěru pak Bělorusové svoji výhru uhájili.

Bělorusko tak získalo znovu  evropský primát po dlouhých deseti letech, když ten premiérový získali běloruští futsalisté na domácím ME v Baranoviči. Nejlepším střelcem nedávno skončeného ME se stal s osmi zásahy Rus Afgan Rachmanov, nejlepším brankářem byl oceněn slovenský brankář Mário Vozár, nejlepším obráncem se stal Bonillo z Katalánska, útočníkem běloruský futsalista Dmitrij Los a nejlepším hráčem ME byl vyhlášen Mustapha Aabassi z Belgie. Prvním pět týmů si zajistilo postup na mistrovství světa v roce 2015, o osudu českého týmu se rozhodně pravděpodobně v dodatečné kvalifikaci s dalšími evropskými celky.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.