Hlavní obsah

Jablonec - Liberec 1:0Vlastenec Ljulky rozhodl o první prohře libereckého mistra

MinutaMin. Tým Hráč Akce
74. Ljulka (vlastní) 1 : 0
Záznam online reportáže

Jablonec
Aktualizováno

Kuriózní vlastní gól ukrajinského obránce v libereckých službách Ljulky rozhodl o osudu severočeského derby a první porážce mistra v novém ligové sezóně. Čtvrt hodiny před koncem duelu v Jablonci totiž poslal Eliáš centr do soupeřovy šestnáctky a Ljulka čistokrevným vlastencem překonal jinak výtečného Bičíka. Domácí tak zůstali po třech odehraných zápasech bez prohry a minimálně do neděle se dostali na první příčku tabulky.

Foto: Sport.cz

Jablonecký Jan Kopic (nahoře) bojuje o míč s ukrajinským obráncem ve službách Liberce Sergejem Ljulkou.

Článek

Co víc si mohl nejlepší ligový střelec loňské sezóny a člen renomovaného Klubu kanonýrů David Lafata přát? Šest minut před přestávkou severočeského derby dostal parádní přihrávku mezi obránce, řítil se sám na gólmana Bičíka, ale ve stoprocentní šanci selhal. Završil tak jablonecký střelecký zmar a marnou snahu zúročit zvýšenou herní aktivitu gólem.

Liberec počítal další ztráty

Po úvodní čtvrthodině, v níž byl kupodivu iniciativnější hostující Liberec a hlavně pak ukrajinský mladík v jeho službách Morozenko, totiž domácí postupně přidávali, měli herně navrch a i příležitosti si vypracovali. V té první ovšem selhal v 19. min. Piták, který netrefil bránu, v další při závaru před Bičíkem postupně stříleli Zoubele, Piták a Lafata, ale ani jeden z nich hostujícího brankáře a obranný val před ním nepropálili.

Přitom Liberec přijal k derby v hodně slátané sestavě, neboť k dlouhodobě zraněným a nemocným hráčům v čele se Štajnerem přibyli po kvalifikační konfrontaci o Ligu mistrů s rumunskou Kluží další marodi - Vácha a Bosančič. Přesto mohl jít do vedení... Faul Beneše na Morozenka už ve 4. min. však sudí Franěk jako penaltový neposoudil, nebezpečnou střelu agilního ukrajinského mladíka o deset minut později pak domácí brankář zneškodnil.

Vlastní gól nešťastného Ljulky

I po změně stran měli navrch domácí, ale s dobře organizovanou libereckou defenzívou si nevěděli rady. A když už se Piták přes obránce přece jen prodral, hlavičkoval doprostřed brány.

"Nechtěli jsme nechat Liberec rozehrávat, což se nám na konci prvního a v celém druhém poločase dařilo. Čtrnáctkrát jsme vystřelili na bránu, měli jsme dost šancí," glosoval průběh derby domácí kouč Václav Kotal.

Nakonec musel rozřešení přinést vlastní gól dalšího Ukrajince v libereckých službách Ljulky. V 74. min. nacentroval do pokutového území Eliáš, Lafata na míč nedosáhl, ale hostující obránce Ljulka si ho srazil do vlastní brány. Bičík se sice po míči natahoval, ale už na něj nedosáhl.

"Vlastní gól sice rozhodl, ale i tak jsme vyhráli zaslouženě. Chtěli jsme využít náročného programu, který musel Liberec zvládat, což se nám povedlo," oddechl si Kotal.

Hostům se nabídla šance na varovnání po devíti minutách - konžský náhradník Delarge hlavičkoval po centru Breznaníka z pár kroků, ale jablonecký brankář Valeš balón vytáhl reflexivním zákrokem nad břevno a svůj tým tak zachránil.

"Hráli jsme špatně, domácí nás dostali hlavně ve druhé půli pod tlak, z něhož rekrutoval nejen vlastní gól, ale i další šance, které měli. Proto vyhráli zaslouženě,"  přiznal liberecký trenér Jaroslav Šilhavý.

Jablonec - Liberec 1:0
Branka: 74. vlastní Ljulka. Rozhodčí: Franěk - Košec, T. Kovařík. ŽK: Novák - Morozenko, Kelič, Ljulka. Diváci: 4532. Poločas 0:0.
Jablonec: Valeš - Eliáš, Beneš, Novák, Jablonský - Kopic, Loučka, Vaněk (77. Čížek), Piták (86. Štochl), Zoubele (70. Kovařík) - Lafata. Trenér: Kotal.
Liberec: Bičík - Ljulka, Nezmar, Kelič, Fleišman - Šural (84. Musiol), Janů, Morozenko, Breznaník - Blažek - Hadaščok (79. Delarge). Trenér: Šilhavý.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články