Hlavní obsah

Nevyhovující stadión, nejnižší rozpočet. Prioritou nováčka fotbalové ligy ze Znojma je záchrana

Znojmo

Fotbalisté Znojma vstoupí do premiérové prvoligové sezóny s touhou zachránit se. Nováček nebude mít snadnou situaci, minimálně na podzim odehraje domácí zápasy v azylu v Brně, neboť znojemský stadión zatím nevyhovuje požadavkům nejvyšší soutěže. Další nevýhodou klubu je rozpočet 25 miliónů korun, který je v lize zřejmě nejnižší.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Tým prvoligového nováčka ze Znojma, v popředí je kapitán mužstva Todor Jonov.

Článek

Cestu do první ligy si Znojmo po vítězství v druhé lize muselo vybojovat na diplomatickém poli. Až na druhý pokus přesvědčilo ligové shromáždění o tom, že bude mít odpovídající domácí podmínky. "Kromě toho nám k postupu pomohl kladný vztah s městem Znojmem a Jihomoravským krajem. Což byly dva pádné důvody, proč jsme se rozhodli pro první ligu," uvedl na tiskové konferenci majitel klubu Ota Kohoutek.

Stavební práce na rekonstrukci stadiónu v hodnotě okolo 40 miliónů korun už odstartovaly. Kohoutek doufá, že tým už jarní část sezóny odehraje ve Znojmě.

Rozpočet se oproti minulé sezóně zvýšil o deset miliónů korun, ovšem sponzorské řady se zatím nezměnily. "Rádi bychom našli ještě druhého generálního partnera. Pracujeme intenzivně na tom, abychom přivedli ještě dva až tři nové sponzorské subjekty," dodal Kohoutek.

V přípravě Znojmo odehrálo osm zápasů, z toho čtyřikrát vyhrálo. Získalo skalp Spartaku Trnava, v ligové generálce i řeckého PAOK Soluň a remizovalo s Plovdivem.

Trenér byl s přípravou spokojen

Trenér Leoš Kalvoda byl s přípravou spokojen. "Soupeři byli kvalitní, výsledky jsou až moc dobré. Ovšem také se ještě odhalily naše slabiny," poznamenal kouč, jehož potěšilo vítězství v posledním zápase se Soluní. "Ovšem musím znovu připomenout, že naše skutečné kvality prověří až liga. Výsledky v přípravě tolik neznamenají," konstatoval Kalvoda.

Ocenil doplnění kádru. "Většinu postů jsme zdvojili, hráči jsou vyrovnaní. Ze Sigmy Olomouc přišli Vašíček a Tomeček. Je na nich však vidět absence zápasů, za poslední půlrok toho mnoho neodehráli," posteskl si trenér, který si hodně slibuje od zkušených opor Marka Heinze, návratu Radima Nepožitka a také příchodu zkušeného brankáře Petra Drobisze.

"Vytvořil s Vlastimilem Hrubým perfektní dvojici. Drobisz svému mladšímu kolegovi radí a je připraven v případě nutnosti zaskočit," poznamenal Kalvoda. Výčet nových fotbalistů doplňují hráči na hostování Miloš Rejlič a Patrik Hrošovský (Plzeň), Dominik Sikmerský (Jablonec), Emir Zeba (České Budějovice) a Bronislav Stáňa (Brno).

"Ve druhé lize jsme hráli kvalitně. Samozřejmě jsme nyní outsideři, což může být naší výhodou. Hodně bude záležet na tom, jak se uvedeme v prvních zápasech," prohlásil pětatřicetiletý útočník Heinz, který do nejvyšší soutěže poprvé naskočil v dresu Sigmy Olomouc před 17 lety. Kapitánem týmu zůstal sedmatřicetiletý stoper Todor Jonov.

Reklama

Související témata: