Hlavní obsah

Kdyby na mě našli na Strahově trenýrky, na reprezentaci bych si troufnul, vzkázal Horváth Bílkovi

Plzeň

Utahovali si z něho. Když přišla před dvěma lety na přetřes Horváthova nominace do národního mužstva, kouč Michal Bílek hodil v plén rádoby vtipný bonmot, že by na plzeňského kapitána a dirigenta ani nenašli na Strahově potřebnou velikost trenýrek. Teď, kdy je reprezentace a trenér s ní tepána za výkon v kvalifikaci proti Bulharům ze všech stran, připustil manažer Vladimír Šmicer v rozhovoru pro Sport.cz, že by si krátkodobou výpomoc Horvátha dovedl představit. „Kdyby na mě našli trenýrky, asi bych na výpomoc šel,“ nezapomněl Horváth vrátit Bílkovi jeho fórek.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Pavel Horváth děkuje fanouškům po zápase Evropské ligy s portugalskou Coimbrou.

Článek

Když před dvěma lety kráčela Plzeň za titulem a kapitán Pavel Horváth ji na této cestě dirigoval, přimlouval se za jeho nominaci do repre i tehdejší šéf svazu Ivan Hašek. Ani on ale u Bílka neuspěl...

Otočil trenér i manažer

„Pavel je vynikající fotbalista, ale na reprezentaci podle mě nestačí pohybově.  Když vezmu mezinárodní fotbal, byl by tam obrovský rozdíl v rychlosti. To se ukázalo, když jsme ještě s Pavlem hráli se Spartou o Ligu mistrů proti Arsenalu," argumentoval Bílek. „Asi by pro něj nebyly v nároďáku ani trenýrky," dodal před lety.

Teď ve chvíli nouze si na Pavla vzpomněli. „Horvátha bych si uměl v týmu představit třeba na krátkodobou výpomoc. Zvažovali jsme to i s Michalem, ale přednost dáváme při srovnatelných výkonech mladším hráčům. Nikdy ale neříkám nikdy... Nejbližší kvalifikační zápas ovšem hrajeme za čtyři měsíce, a to je daleko," nechal se pár dnů po nepovedeném výkonu proti Bulharům slyšet Šmicer.

Bonmot oplatil bonmotem

„Nevidím důvod, proč bych nominaci do reprezentace odmítl. Kdyby našli trenýrky, asi bych šel," nezapřel po ligovém zápase s Jabloncem smysl pro humor Horváth, který se do plzeňské sestavy vrátil po zranění lýtka a šlágr kola odehrál víc než solidně.

„Noha vydržela, i když ke konci jsem cítil, že z únavy přece jen trochu tuhne. Ale vydržela, odehrál jsem celý zápas a i z výkonu měl celkem dobrý pocit."

Právě Horváthovy výkony a jeho dirigentské schopnosti jsou důvodem, proč se o plzeňském kapitánovi začalo v souvislosti s reprezentací znovu debatovat.  „Teď myslím na náš čtvrteční zápas Evropské ligy v Izraeli, ale každopádně děkuji Vláďovi, že si dovede mou krátkodobou výpomoc v reprezentaci představit. Není to však alfa a omega mého fotbalového bytí."

Proti Slovensku bez vyvolených?

Česká reprezentace sehraje poslední letošní zápas uprostřed listopadu v Olomouci proti Slovensku. Bílek se nechal slyšet, že zatím neví, zda k přátelské přípravě povolá své vyvolené, nebo zda bude zkoušet další potencionální adepty národního týmu. Možná, že v současné mizérii skutečně ukáže i na Horvátha...

„Do listopadu je dlouhá doba, takže dopředu nechci nic plánovat. Když ale zvládám zápasy evropských pohárů, nevidím důvod, proč bych si neměl troufnout i na reprezentaci," vzkázal Horváth Bílkovi, že by nominaci neodmítl. Tedy, kdyby na něho našli na Strahově odpovídající velikost trenýrek...

Reklama

Související témata: