Hlavní obsah

Manchester City či PSG mohou být v klidu. UEFA kvůli finanční fair play z pohárů vylučovat nebude

Z velkého strašáku pro příliš rozhazovačné velkokluby se štědrými mecenáši z arabského světa, Ruska či jiných destinací se alespoň prozatím vyklubalo spíše neškodné pokárání. Žádné kluby nebudou podle prezidenta UEFA Michela Platiniho v příští sezóně kvůli porušení tzv. finanční fair play potrestány vyřazením z evropských pohárů. Platini nicméně v rozhovoru pro list Le Parisien uvedl, že některé týmy čekají tvrdé tresty.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda UEFA Michel Platini.

Článek

Politika finanční fair play, jež má zabránit tomu, aby kluby utrácely víc, než vydělávají, vstoupí právě v příštím ročníku v platnost. UEFA v únoru uvedla, že prověřuje účetnictví 76 klubů, jež hrály Evropskou ligu a Ligu mistrů. Maximální trest za porušení finančních pravidel je vyloučení z pohárových soutěží, k tomu však unie ještě nesáhne.

"První rozhodnutí budou zveřejněny začátkem května. Ale jestli očekáváte krev a slzy, budete zklamaní. Budou tam tvrdé záležitosti, ale ne vyloučení z evropských pohárů," řekl Platini v dnes zveřejněném rozhovoru.

Odpovídat budou experti

Smyslem finanční fair play je, aby si kluby nemohly výsledky "koupit" prostřednictvím bezuzdného utrácení za posily.

Kluby se na druhou stranu mohou snažit vybalancovat své finance pomocí nadhodnocených sponzorských smluv s partnery, kteří jsou blízcí jejich vlastníkům. Proto pozornost finančních expertů UEFA údajně upoutaly například velkokluby Paris St. Germain a Manchester City, které vlastní vládnoucí rodiny z Kataru a Abú Zabí. Hlavním sponzorem PSG je katarský úřad pro turismus, City zase nosí na dresu logo letecké společnosti Etihad.

"Nemůžu mluvit o konkrétních klubech. To mi nepřísluší. Řekněme ale, že ekonomický model PSG je mimořádný a atypický. A vzbuzuje otázky, na které musejí odpovědět naši experti," řekl Platini.

Reklama

Související témata: