Hlavní obsah

Fotbalové Euro zahájili Chopin a osm stovek dobrovolníků

Fotbalové mistrovství Evropy v Polsku a na Ukrajině zahájil dvanáctiminutový slavnostní ceremoniál, při němž zazněly tóny Chopinovy etudy. Hromadné choreografie na stadiónu ve Varšavě se zúčastnilo 800 dobrovolníků z více než 63 zemí.

Foto: Pawel Ulatowski, Reuters

Tanečnice při slavnostním zahájení evropského fotbalového šampionátu ve Varšavě

Článek

Představení připravené Italem Markem Balichem začalo na beznadějně vyprodaném Národním stadiónu dvacet minut před výkopem úvodního zápasu turnaje mezi domácím Polskem a Řeckem. Většinu publika tvořili domácí fanoušci v červenobílých barvách, radost dávali najevo také příznivci Řecka v bílomodré kombinaci. Diváci na ochozech stadiónu v jednu chvíli také vytvořili vlajky všech šestnácti zúčastněných zemí.

Hlavní hvězdou programu byl maďarský pianista Ádám György. Velký fotbalový fanoušek přednesl jednu z etud slavného polského skladatele a klavírního virtuose Fryderyka Chopina. Atmosféru dotvářel svou taneční hudbou DJ Karmatronic.

Ceremoniál spojil tradici a současnost obou hostitelských zemí Polska a Ukrajiny. Autor konceptu Balich se už podílel na slavnostním zahájení zimních olympijských her v Turíně 2006 či otevření Donbass Areny v Doněcku, která bude hostit pět zápasů Eura.

Reklama