Hlavní obsah

Rusko - Česko 4:1Minuty hrůzy přivály konec. Ruský útočný uragán český tým při šampionátové premiéře úplně zdeptal

MinutaMin. Tým Hráč Akce
15. Dzagojev 1 : 0
24. Širokov 2 : 0
52. Pilař 2 : 1
79. Dzagojev 3 : 1
82. Pavljučenko 4 : 1
Záznam online reportáže

Zdeněk Pavlis, Pavel Dosadil, VratislavSport.cz

Draze zaplatila česká reprezentace za devět minut hrůzy, které si v úvodním duelu evropského šampionátu ve Vratislavi prožila. Ruský útočný uragán ji totiž trefami Dzagojev a Širokova smetl a marná pak už byla snaha se zápasem něco udělat. Pilař sice v samém úvodu druhé půle jistou naději ještě vykřesal, ale soupeř pasovaný spoustou expertů za černého koně mistrovství se v závěru nadechl znovu a dvěma bleskovými údery zdeptal český tým úplně.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Alan Dzagojev střílí první gól do sítě českého týmu, snaha Roman Hubníka i brankáře Petra Čecha byla marná

Článek
Fotogalerie

Česká hymna na úvod zápasu

Stačil první nebezpečný výpad Rusů a bylo zle. A dokonce už po čtvrthodině! Jejich útočná síla zaúřadovala, ofenzivní hrozba, kterou avizovali, se naplnila, strojově přesná kombinace hraná skoro na slepo českou obranu rozložila.

Přitom v úvodu nic nenasvědčovalo, že by měl nějaký rudý uragán zadout a přinést do Vratislavi půlhodinu hrůzy. Deset minut se dokonce hrálo v opačném gardu, neboť český celek se nastěhoval na  soupeřovu polovinu. A kdyby jen to - Rusy k ničemu nepouštěl a sám se snažil rozplést cestu k  bráně Malafejeva a jejímu ohrožení. Hlavičkujícímu Hubníkovi, jenž dostal v sestavě před Limberským, se to málem povedlo, protože ruská stoperská dvojice jistotou zrovna neoplývala.

Klam a po něm minuty hrůzy

Jenže šlo o klam. Zcestný a šalebný, protože po čtvrthodině přišla první rychlá akce Rusů  tažená Zyrjanovem a bylo zle. Keržakov sice hlavičkoval jen do tyče, jenže  jedenadvacetiletý Dzagojev procpal odražený balón za Čechova záda. Čtyři minuty nato autor gólu, který mimochodem vstřelil branku v Evropské lize i Spartě, ve vyložené šanci sice bránu přestřelil, ale co to bylo platné, když pohroma visela ve vzduchu.

Rychlá ruská kombinace rozebrala českou obranu podruhé. Petrohradská spolupráce totiž zafungovala perfektně, takže Širokov po přihrávce Aršavina s přehledem přehodil vybíhajícího Čecha.

Prohrávat už po pětadvaceti minutách 0:2 znamenalo malér. A velký, protože každá další ruská akce představovala nebezpečí, zatímco pokusy českého týmu zareagovat, soupeři odpovědět a výsledek zkorigovat, neměly nárok. Advocaatovi svěřenci byli ve středu hřiště pohyblivější, důraznější a v kombinaci přesnější i nápaditější, takže většinu míčů měli pod kontrolou.  A když už se náznak nějaké české útočné akce přece jen rodil, končil hned v zárodku, neboť někdy Baroš a jindy Rezek zůstávali vpředu až příliš osamoceni.

Pilař naději vykřesal

Až po přestávce našel Bílkův tým cestu, jak se do zápasu vrátit. Plašilovou českou uličkou, která přelstila ruskou ofsajdovou past, takže Pilař mohl obejít i gólmana a dát sobě i spoluhráčům novou naději.

A ta žila, přestože se Rusové po inkasovaném úderu zvedli a hned několikrát nebezpečně zaútočili, jenže obávaný Keržakov neměl střelecký den a hned ve třech slibných příležitostech selhal. I proto ho nakonec holandský trenérský mág Advocaat bez smilování vystřídal a vsadil na Pavljučenka.

Tah, který Advocaatovi dokonale vyšel

Musel zareagovat, protože cítil, že se ruská suverenita vytrácí, neboť třeba při střele Rosického měl Malafajev moc a moc problémů.

Zkušený kouč zareagoval samo sebou přímo skvostně, protože další čtyři pro Čechy hrůzné minuty  zápas definitivně rozhodly. Nejprve přidal střelecky  disponovaný Dzagojev branku jistoty, osm minut před koncem protančil právě Pavljučenko celou českou obranou, vyškolil Hubníka a dílo zkázy dokonal. Čech neměl proti jeho přesně mířené střele sebemenší nárok, takže pohroma byla dovršena.

Rusko - Česká republika 4:1
Branky: 15. a 78. Dzagojev, 24. Širokov, 82. Pavljučenko -  52. Pilař. Rozhodčí: Webb - Mullarkey, Kirkup (všichni Angl.).Diváci: 40 803. Poločas 2:0.
Rusko: Malafejev - Aňukov, A. Berezuckij, Ignaševič, Žirkov - Denisov - Dzagojev (85. Kokorin), Širokov, Zyrjanov, Aršavin - Keržakov (73, Pavljučenko). Trenér: Advocaat.
ČR: Čech - Gebre Selassie, Hubník, Sivok, Kadlec - Plašil, Jiráček (75. Petržela) - Rezek (45. Hübschman), Rosický, Pilař - Baroš (86. Lafata). Trenér: Bílek.

Skupina A

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Česko 3 4 : 5 6
2 Řecko 3 3 : 3 4
3 Rusko 3 5 : 3 4
4 Polsko 3 2 : 3 2

Skupina B

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Německo 3 5 : 2 9
2 Portugalsko 3 5 : 4 6
3 Dánsko 3 4 : 5 3
4 Nizozemsko 3 2 : 5 0

Skupina C

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Španělsko 3 6 : 1 7
2 Itálie 3 4 : 2 5
3 Chorvatsko 3 4 : 3 4
4 Irsko 3 1 : 9 0

Skupina D

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Anglie 3 5 : 3 7
2 Francie 3 3 : 3 4
3 Ukrajina 3 2 : 4 3
4 Švédsko 3 5 : 5 3

Reklama

Související témata: