Hlavní obsah

Kanonýr Koller pojede na EURO, ale jako ambasador

PRAHA

Historicky nejlepší kanonýr české fotbalové reprezentace Jan Koller na letošní EURO pojede. Sice ne jako nebezpečná zbraň výběru trenéra Michala Bílka, ale v roli ambasadora vítězného chlapeckého týmu Coca Cola Školského poháru. „Tuhle akci vítám, protože dává šanci najít další fotbalové talenty. Vždyť v roce 2004 byl nejlepším hráčem turnaje Tomáš Necid," vysvětlil Koller, proč se ujal ambasadorské funkce.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Jan Koller

Článek

Coca Cola se vrátila k tradici minulých let a opět propůjčila svoje logo turnaji, do něhož se zapojí chlapci a dívky z druhých stupňů základních škol a nižších ročníků víceletých gymnázií. Turnaj se bude hrát letos už podesáté. Přihlášeno je 946 chlapeckých a 116 dívčích patnáctičlenných týmů, takže se ho zúčastní celkem 15 930 fotbalistů a fotbalistek. Hraje se od března v základních kolech, přes okresy a kraje postoupí vždy osm nejlepších do finále 4. - 5. 6. v Praze na Spartě. Celkem bude odehráno 4400 zápasů.

Dívky na olympiádu

Vítězové chlapecké části pojedou s Janem Kollerem na EURO do Vratislavi na utkání Česko-Řecko. Vítězný dívčí tým uvidí společně s Dagmar Damkovou finálový zápas ženského turnaje na OH v Londýně. Damková řídila olympijské finále žen v Pekingu.

„Už dva a půl roku hledám cesty, jak povýšit ženský fotbal u nás do postavení, jaké má třeba v Německu nebo Švédsku. Vůbec ho nehrají žádné mužatky a ani nekazí postavu. Naopak po hřištích běhá spousta krásných dívek. Právě tento pohár je jednou z možností, jak přivést k aktivnímu fotbalu další talentovaná děvčata. Hraje ho například i dcera Vladimíra Šmicra a třeba se zapojí i obě ratolesti Jana Kollera," řekla ambasadorka dívčí části turnaje Dagmar Damková. Vedle sedící Jan Koller souhlasně přikývl.

Se Smetankou o postup

Jan Koller na podzim opět oblékl dres svojí Smetanky, tedy Smetanovi Lhoty v okresní soutěži. „Na podzim jsem odehrál čtyři zápasy a vstřelil sedm branek. Na jaře budu pokračovat. Chceme postoupit, takže přijedu na ty nejdůležitější zápasy. Kluci u nás moc chtějí postoupit, takže je moje povinnost jim pomoci, abych tam mohl na pivo," pravil s úsměvem.

Záměr, že by v zimní české přestávce hrál za amatéry AS Monako, nevyšel. „Kopu za veterány a je to paráda. Mrzí mě, že tak slavný klub, jakým je AS Monako, se pohybuje v pásmu sestupu ve druhé francouzské lize. V hledišti trpím a kolikrát mě svrbí nohy, ale na to, abych denně trénoval, už si netroufám. Klub koupil nový majitel a přivedl dvanáct nových hráčů, takže se snad vše v dobré obrátí a dočkám se i návratu „knížat" do nejvyšší soutěže," přál si bývalý hráč a nyní fanoušek Jan Koller.

Jako fotbalový důchodce se v Monaku, kde žije s rodinou, rozhodně nenudí. „Hraju i hokej za veterány Nice, kde působí Michal Divíšek, který byl mistrem ligy se Vsetínem. Bavím se báječně, hokej jsem hrál i u nás na vesnici. Nastupuju na levém křídle a dávám góly. Jednou jsem v hokeji skóroval i hlavou," prozradil.

Do Alp to má autem hodinu a půl, takže jak to čas dovolí, vyráží s rodinou na bílé svahy. „Jako kluk jsem lyžoval, ale jako profesionální fotbalista jsem nesměl. Teď jsem se k tomuhle krásnému sportu vrátil. S devítiletou dcerou Hedvikou si to užíváme. Čtyřletá Kateřina zatím nelyžuje, ale obě vedu ke sportu. Třeba budou jednou opravdu hrát i fotbal," říkal spokojeně.

Když přišla řeč na reprezentaci, hýřil optimismem. „Jak už jsem řekl, kluky uvidím na šampionátu proti Řecku. Naše skupina, kde jsou ještě Rusové a Poláci, je hodně nevyzpytatelná. Všem se líbí, ale kdokoliv může být první nebo čtvrtý. Když vydrží stávající osa národního mužstva, vidím to optimisticky. Kluci by mohli a měli postoupit. Určitě je to ale lepší skupina, než s Nizozemskem, Španělskem, Německem nebo jiným gigantem," dodal Jan Koller.

Reklama