Hlavní obsah

Vykonavatel Berbrovy moci si polepšil, Pelta s ním ale problém nemá. Já si teď Berbra griluju, chlubí se

Praha

Fotbalový rozhodčí Zdeněk Vaňkát už nebude soudcovat divizní zápasy za tisíc korun, jako dosud. Arbitra, který se stal v proslulém jarním divizním utkání Rokycany - Malše Roudné vykonavatelem Berbrovy zvůle a moci, potvrdilo nové strahovské vedení na listině rozhodčích pro nový ročník první a druhé ligy, takže si výrazně polepšil. „Šéfová rozhodčích Damková mě ale ujistila, že ho bude nasazovat hlavně jako asistenta na lajnu," argumentuje první muž českého fotbalu Miroslav Pelta.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda českého fotbalu Miroslav Pelta nemá s kontroverzním sudím problém.

Článek

To vás nechává chladným, že na listině ligových sudí figuruje jméno rozhodčího, který před pár týdny tak nestoudně popravil fotbalisty Malše Roudné jen proto, že jejich klub vyjádřil podporu vaší případné protikandidátce na funkci předsedkyně Markétě Haindlové?

Nevadí mi.

Dost strohá odpověď na to, že jste proklamoval, jak se zasadíte o to, aby fotbal získal zpátky ztracenou důvěru. Teď posvětíte listinu, na níž se objevuje rozhodčí, o jehož nestrannosti v inkriminovaném střetnutí jste sám zapochyboval, neboť vyloučil hostům hned tři hráče a zápas se nakonec vůbec nedohrál...

Byl sice u kontroverzního utkání, kolem něhož vzniklo podezření na tendenční řízení, ale jinak rozhodčího Vaňkáta neznám a v akci jsem ho nikdy neviděl. Rozhodování o postupech sudí je plně v kompetenci komise rozhodčích a ta ho na listinu pro první a druhou ligu navrhla.

A vaše fotbalová vláda souhlasila...

Diskutovali jsme, ale doporučení komise nakonec respektovali, protože Dáša a její lidé mají naši důvěru. A oni Vaňkáta navrhli nejen pro jeho soudcovské kvality, ale i morálně volní vlastnosti.

Však je také prokázal a tudíž má na odměnu a postup o kategorii výš plný nárok.

Z jednoho zápasu, z něhož jsem i já měl pocit tendenčního rozhodování, nelze dělat závěry, je třeba brát v potaz celý rok. Navíc rozhodčí Vaňkát přichází do ligy s jistou nálepkou a bude tudíž pod veřejnou kontrolou.

Onu nálepku má ovšem i předseda pardubického svazu Michal Blaschke, který je hodně blízkým spolupracovníkem vašeho místopředsedy Romana Berbra. Také si polepšil, neboť jste souhlasili, aby právě on usedl v Řídící komisi pro Čechy a rozhodoval tudíž o ČFL a divizních soutěžích...

I jeho si Damková vyžádala a my s tím neměli problém.

Nezdá se vám, že Berbr, jemuž jste vyhlásil nulovou toleranci, slaví vítězství?

Neuvažuju stylem, zda vyhrál Pelta nebo Berbr. A ani nevyužívám toho, že současné složení výkonného výboru co se rozložení sil týče je výhodné pro mě.

Jenže jak je vidět, Berbr do funkcí dosazuje své lidi a třeba chystá i novou ofenzívu? Třeba vám časem přeroste přes hlavu.

Každého, koho ve funkci posuneme, je možné k Berbrovi přiřadit. To bychom museli vymýtit celou partu lidí kolem něho. Ukažte mi v českém fotbale někoho, kdo s ním není spojen. Podstatné je, že teď mám na Berbra páky, je pod dohledem a mohu si ho grilovat, jak potřebuji.

Mluvil jste o veřejné kontrole, pod níž bude jak vykonavatel Berbrovy moci Vaňkát, tak i třeba zmiňovaný Blaschke. Vy si skutečně myslíte, že ve fotbale veřejná kontrola něco zmůže? Že si z ní kontroverzní postavy, jež se na scéně pohybují, vůbec něco dělají? To vás skandální excesy v jarních divizních zápasech neprobraly?

Nikdo není všemocný, každý z nás potřebuje občas srovnat, když zajde za hranu, aby se vrátil na zem. Ať je to Pelta, nebo Berbr. Ostatně, i na něm je vidět, jak ho veřejná kontrola a masivní tlak mění. Nad každým krokem a výrokem teď uvažuje jinak, než tomu bývalo v minulosti.

Reklama

Související témata: