Hlavní obsah

Blatter připustil, že přidělit fotbalové MS Kataru byla chyba

Londýn

Prezident Mezinárodní fotbalové federace FIFA Sepp Blatter připustil, že přidělit pořadatelství světového šampionátu v roce 2022 Kataru bylo chybou. Evropané si ale podle něj zároveň musejí zvyknout, že nemohou poroučet zbytku světa, pokud se budou muset smířit s přesunutím turnaje na zimu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda FIFA Sepp Blatter

Článek

Kontroverzní přidělení šampionátu Kataru budí emoce i kvůli tomu, že v zemi v létě panují až padesátistupňová vedra. Kvůli tomu se uvažuje o přesunutí turnaje, což by však značně narušilo velké evropské soutěže v Německu, Anglii či Španělsku.

"Možná to tehdy byla chyba. Ale je třeba si uvědomit, že mistrovství světa je největším turnajem pořádaným FIFA a globální událostí. Kdo jsme my Evropané, abychom požadovali, aby tento šampionát plnil potřeby osmi stovek milionů Evropanů lépe než potřeby ostatních?" uvedl Blatter v rozhovoru pro web insideworldfootball.com.

"Podle mého si musíme v Evropě uvědomit, že už nevládneme světu. A některé bývalé koloniální mocnosti nemohou dnes dál poroučet ostatním v jiných částech světa. Musíme přijmout, že fotbal už není jen evropský a jihoamerický sport, ale že má miliardy fanoušků, kteří ho nadšeně sledují po celém světě," dodal Blatter.

Právě kvůli tomu věří, že výkonný výbor FIFA potvrdí jeho návrh turnaj přesunout na období evropské zimy. "Naše další kroky budou zahrnovat to, že se podíváme na mezinárodní kalendář a zjistíme, jaké dopady by změna měla. Museli bychom to přirozeně probrat se všemi zainteresovanými stranami," uvedl.

Katar v boji o pořadatelství MS porazil Jižní Koreu, Japonsko, Austrálii a Spojené státy americké. Šampionát uspořádá poprvé.

Reklama

  1 : 1 pk Manchester City - Real Madrid 1 : 1 pk   dohráno
20240417T21 : 00:00+0200
Manchester City vs. Real Madrid
Manchester City vs. Real Madrid
Manchester City
Real Madrid
  1 : 0 Bayern - Arsenal 1 : 0 dohráno
20240417T21 : 00:00+0200
Bayern vs. Arsenal
Bayern vs. Arsenal
Bayern
Arsenal
  Fiorentina - Plzeň dnes 18 : 45
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň
  West Ham - Leverkusen dnes 21 : 00
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen