Hlavní obsah

Chtěl ho Ferguson, teď se gólman Hrádecký postaví Čechům

Helsinky

Narodil se v Československu, chytá v dánské lize a za finskou reprezentaci. Před čtyřmi lety o něj stál slavný Manchester United. Za tím vším se skrývá Lukáš Hrádecký. Brankář slovenského původu, který se ve středu večer v Helsinkách dost možná postaví českému národnímu týmu.

Foto: Sport.cz

Finský brankář Lukáš Hrádecký

Článek

„Je to příprava, měli by si zahrát všichni, tudíž věřím, že si aspoň poločas zachytám. Bylo by to pro mě docela pikantní," řekl Právu Hrádecký. Když mu bylo šest, otec, úspěšný volejbalista, získal angažmá ve Finsku. Nakonec zde s rodinou zůstali natrvalo. „Víc se cítím Finem, ale jsem hrdý, že jsem Slovák. Finové jsou málo otevření, jsou rádi sami, Slováci jsou daleko temperamentnější. Jsem takový divočejší Fin," směje se Hrádecký.

Přestože v zahraničí žije osm let, vládne perfektní slovenštinou. Anglicky si vypomůže jen výjimečně. S rodiči mluví slovensky, s dvěma bratry, kteří oba hrají nejvyšší finskou ligu, finsky. „Jistější jsem ve finštině. I když je to úplně nenormální jazyk," usmívá se.

Otec byl volejbalista, po kom tedy bratři zdědili fotbalové geny? „To nevím. Já jsem ale po tátovi nejvíc, živím se rukama jako on, volejbalista," culí se Hrádecký, jenž začínal v útoku. „Dával jsem hodně gólů. Pak jsem ale nezvládal běhat, tak jsem si stoupl do brány."

Dánská liga je kvalitnější

Prošel sice všemi mládežnickými finskými výběry, tamní ligu ale nikdy neokusil. V roce 2009 zamířil do Dánska. Čtyři sezóny působil v Esbjergu, loni v létě se upsal Bröndby Kodaň. „Dánská liga má vyšší úroveň, finská je co do úrovně podobná slovenské," tvrdí gólman, který v dánské soutěži nasbíral 109 startů. Fotbal si v zemi tisíce jezer nestojí příliš vysoko, podle Hrádeckého si prestiž nedobude ani v nejbližší budoucnosti. „Všechny sponzorské peníze jdou do hokeje. Poté následuje lyžování, až pak fotbal."

Ve čtyřiadvaceti letech si už vydobyl solidní jméno, v loňském ročníku byl vyhlášen nejlepším gólmanem dánské Superligy. Dost možná těží i ze zkušeností, které nabyl na testech ve slavném Manchesteru United. Před šesti lety dorazil na Old Trafford, kde přes týden trénoval. Třikrát dokonce s prvním týmem pod legendárním koučem Alexem Fergusonem, pálili na něj Rooney, Giggs a další hvězdy. „Byla to obrovská zkušenost, moc mi to pomohlo. Chovali se ke mně navíc fantasticky. Když mě poprvé uviděl Giggs, přišel ke mně, podal mi ruku, řekl mi, že mě vítá v United," vzpomíná gólman.

Vezmu trenéra na pivko, plánuje

Manchester upoutal, nabídl mu kontrakt. Ovšem s vidinou pozice třetího či čtvrtého gólmana, a pravděpodobného odchodu na hostování do nižší soutěže. Do nejistoty se Hrádeckému jít nechtělo. „Chtěl jsem chytat první ligu, upřednostnil jsem Dánsko," podotýká s tím, že by si některou z top evropských soutěží někdy rád zkusil.

Posunout ke snu by ho mohly výkony v reprezentaci, za kterou doposud odchytal 15 zápasů. Proti Česku si může připsat šestnáctý zářez. Nyní je však v pozici dvojky za Mävenpääem. „Asi budu muset vzít trenérovi na sraz pivko, aby mě postavil," vtipkuje Hrádecký, který považuje přípravu s Českem za střet vyrovnaných soupeřů. „Měli jste výjimečnou generaci, ale teď budujete nový tým. Navíc jsme vás naposledy v Teplicích porazili, věříme si i nyní," uzavírá Hrádecký.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články